Віра Олександрович

Тернопіль «пожовтів»: громадський транспорт і ресторани працюватимуть, але із дотриманням санітарних вимог (відео)

Тернопіль уже 8 серпня стане «жовтим» за рівнем небезпеки поширення COVID-19. Натомість Луцьк із «червоного» став «помаранчевим». Про це під час брифінгу сьогодні, 7 серпня, повідомив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Нагадаємо, Центральна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) тепер засідає по п'ятницях і переглядає зонування, зважаючи на картину 5-ти останніх днів: якщо показники гірші за норму – зона темнішає, якщо показники покращуються – світлішає. Вперше Україну так поділили 31 липня, тому із понеділка, 3 серпня, Луцьк, Тернопіль і Кіцманський район Чернівецької області опинилися у «червоній» зоні. Це відразу спричинило спротив і мало певні наслідки, адже міські депутати врешті вирішили не посилювати карантин у нашому місті та почали турбувати урядовців із вимогою скасувати попереднє рішення.

Отже, Тернопіль перемістився із «червоної» зони епідемічної небезпеки у «жовту» (читайте довідку унизу – прим.), проминувши «помаранчеву». Хоча за помилковою інформацією, що вранці просочилася на ресурс Центру громадського здоров’я МОЗ, наше місто мало потрапити у «зелену» зону. З цього приводу Максим Степанов навіть сказав кілька слів.

– Епідемічні показники дозволяють нам перевести Луцьк у «помаранчеву» зону. Це рішення набуде чинність уже завтра. Окрім того, всі показники дозволяють перевести Тернопіль із «червоної» зони до «жовтої», – каже Максим Степанов. – Це переведення також відбудеться від завтра. Проте через значне поширення недуги нам треба максимально мобілізуватися. Тому ми проведемо ще одне засідання вже зранку у вівторок, 11 серпня.

Степанов
Степанов

Зауважимо, при поділі на зони враховують різні показники: завантаженість хворими на COVID-19 у лікарнях – не більш як 50% ліжкомісць; середня кількість проведених тестів – не менш як 24 на 100 тисяч населення; коефіцієнт виявлення випадків інфікування – не більше 11%; показник динаміки зростання випадків інфікування – не більше 10%. У Тернополі всі ці показники за останні 5 днів відповідали навіть рівню вимог до «зеленої» зони. Про це неодноразово наголошували у мерії.

– Це була суто технічна помилка одного із працівників, який, роблячи ті чи інші моделювання, помилився, і ця інформація опинилася спочатку на ресурсах ЦГЗ, а згодом її підхопили журналісти, – пояснює Максим Степанов. – Хочу вибачитися за таку технічну помилку. З іншого боку, наголошую: тільки офіційна інформація, що виходить від МОЗу, відповідає дійсності і на неї можна орієнтуватися.

Карта
Карта

До речі, сьогодні, 7 серпня, також відбулася селекторна нарада міністра розвитку громад і територій, міністра охорони здоров’я, міністра Кабінету Міністрів і міських голів та очільників адміністрацій. Міський голова Тернополя Сергій Надал на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомив, що озвучив присутнім позицію тернополян (цитуємо): «…місто має працювати. Людям потрібно користуватися громадським транспортом, ми не можемо закрити магазини, батькам потрібно залишати дітей у дитячих садочках. Також потрібно відновити нормальне залізничне сполучення. Тернополяни запланували відпустки, придбали квитки, а посадку в поїзд на станції «Тернопіль» досі не дозволили…».

На його думку, епідеміологічна ситуація у нашому місті нині цілком відповідає «зеленому» рівню небезпеки щодо розповсюдження COVID-19. Ба більше, він закликав урядовців дослухатися до тернополян і зняти «червону» зону з Тернополя, причому – від сьогодні, а не з понеділка. Втім, треба було дочекатися рішення Центральної ТЕБ та НС.

Довідка. У «зеленій» зоні треба носити маски у громадських місцях, на масових заходах можна збиратися не більш як одній особі на 5 кв. м, кінотеатри, театри глядачі можуть заповнювати лише на 50%, перевезення пасажирів у громадському транспорті – лише за кількістю місць для сидіння. У «жовтій» зоні, до вище переліченого, треба додати обмежене відвідування установ соціального захисту, де перебувають люди похилого віку. У «помаранчевій» – не можна працювати закладам розміщення (крім готелів), розважальним закладам і ресторанам уночі. Скасовуються планова госпіталізація, запуск дитячих таборів, а масові заходи можна проводити з розрахунку не більш як 1 людини на 20 кв. м. У «червоній» зоні діє заборона на роботу громадського транспорту, закладів освіти, ресторанів і ТРЦ.

Фото авторки, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео