Віра Олександрович

Тернопіль: у Кобзарівському окрузі з громадою погодять кандидатуру нового старости (фото)

Гірчак

Рішення про утворення 4-х старостинських округів на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) прийняли на 11-й сесії міської ради. Окрім того, депутати затвердили Положення про старосту.

Нагадаємо, засідання відбулося 17 грудня. І одним із основних питань там було ухвалення бюджету-2022

Pasted into
Pasted into

Втім, у переліку із 299 питань траплялися і такі, від яких надалі залежатиме діяльність громади. Зокрема, йшлося про старостинські округи. Доповідав з цього питання секретар міської ради Ігор Гірчак. Він пояснив, що таке рішення необхідне, бо Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост». 

- Старостинський округ – частина території громади, на якій розташовані один або декілька сільських населених пунктів, із кількістю населення не менш як 500 чоловік, - пояснює доповідач. - Це визначає міська рада для забезпечення представництва інтересів жителів такого населеного пункту старостою.

Відповідно до рішення, яке підтримали 36 політиків, визначили території старостинських округів і населені пункти, що до них входять, а саме: - Курівецький старостинський округ із центром в с. Курівці, до складу якого входить територія села Курівці; - Малашовецький старостинський  округ із центром в с. Іванківці, до складу якого входить територія сіл Малашівці та Іванківці; - Чернихівський старостинський округ із центром в с. Чернихів, до складу якого входить територія сіл Чернихів, Глядки, Плесківці; - Кобзарівський старостинський округ із центром в с. Кобзарівка, до складу якого входить територія сіл Кобзарівка, Вертелка, Городище, Носівці.

Що цікаво, в укрупненому – Кобзарівському старостинському окрузі незабаром має відбутися процедура призначення нового старости. Решту округів це не стосується.

Pasted into
Pasted into

Також на цій сесії затвердили Положення про старосту Тернопільської міської територіальної громади та Порядок проведення громадського обговорення кандидатури старости. Згідно із цим документом, кандидатура старости вважається погодженою із жителями відповідного старостинського округу, якщо в результаті громадського обговорення отримала таку підтримку: - із кількістю жителів до 1500 - понад 20% голосів жителів від загальної кількості жителів відповідного старостинського округу, які є громадянами України і мають право голосу на виборах; - із кількістю жителів від 1500 до 10 тисяч - понад 17% голосів.

До того ж, громадське обговорення триватиме протягом 30 календарних днів із дня винесення розпорядження міського голови про проведення такого обговорення. «За» проголосували 34 політики, троє – «утрималися».

Фото з трансляції засідання на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео