Віра Олександрович

Тернопільщина: коли 30 календарних днів мають виняткове значення

Іванчишина

Як слід аграріям платити єдиний податок? У які терміни і якими частками? Чи може платник єдиного податку 4-ї групи подати розрахунок із уточненими показниками?

На гострі запитання про спрощену систему оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників кореспонденту «Терену» відповіла заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податку на прибуток, взаємодії із питань трансфертного ціноутворення та моніторингу звітності управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Алла Іванчишина.

Як сплачують єдиний податок сільськогосподарські товаровиробники?

– Платники єдиного податку 4-ї групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають податкову декларацію на поточний рік за встановленою формою.

Платять податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу. Це роблять у таких розмірах: - у I кварталі – 10%; - у II кварталі – 10%; - у III кварталі – 50%; - у IV кварталі – 30%.

У який термін контролюючий орган надає юридичній особі письмову вмотивовану відмову у реєстрації платником єдиного податку 4-ї групи?

– Контролюючий орган за місцем обліку (місцезнаходженням) юридичної особи надає письмову вмотивовану відмову у реєстрації платником єдиного податку 4-ї групи та включення до Реєстру платників єдиного податку 4-ї групи протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкових декларацій із єдиного податку 4-ї групи.

Чи можуть платники єдиного податку 4-ї групи протягом звітного року обрати іншу групу платників єдиного податку або відмовитись від спрощеної системи?

– Так, їм дійсно можна самостійно перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів. Такий перехід здійснюють із першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано відповідну заяву, за умови сплати податку за поточний рік у розмірі, що розраховується виходячи з 25% річної суми податку за кожний квартал, протягом якого платник перебував на четвертій групі платників єдиного податку.

Які розміри ставок встановлені для юридичних осіб платників єдиного податку 4-ї групи у 2019-му?

– Для платників 4-ї групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування): - для ріллі, сіножатей і пасовищ - 0,95; - для багаторічних насаджень - 0,57; - для земель водного фонду - 2,43; - для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту, 6,33.

Чи може юридична особа-платник єдиного податку 4-ї групи подати розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва із уточненими показниками?

– Подання уточнюючого розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва окремо від податкової декларації платника єдиного податку 4-ї групи не передбачили.

Юридична особа-платник єдиного податку 4-ї групи при виявленні помилки, що міститься у раніше поданому розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, може заповнити і подати уточнюючий розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (у тому числі – в електронному форматі) тільки у складі уточнюючого розрахунку платника єдиного податку 4-ї групи.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео