Віра Олександрович

Тернопільщина: літні табори для дітей не будуть схожими на… Освенцім (фото, відео)

Чорний1

Не перетворювати літні дитячі табори у 2018 році на… Освенцім закликав голова Тернопільської облдержадміністрації (ТОДА) Степан Барна.

Натомість він порадив під час канікул робити акцент на військово-патріотичному вихованні юних краян. Сказав пан Барна про це у середу, 30 травня, під час засідання колегії ТОДА. Того дня присутні також розглянули інші актуальні для Тернопільщини питання (читайте ТУТ і ТУТприм.).

Присутні_зал2
Присутні_зал2

Спершу начальник відділу сім’ї та молоді облдержадміністрації Ігор Чорний прозвітував про підготовку до проведення оздоровлення і відпочинку дітей влітку 2018 року.

[embed]https://youtu.be/PPf2ACXSClA[/embed]

 - Майже 447 закладів оздоровлення і відпочинку планують влітку розпочати роботу на Тернопіллі, – каже він. – Серед них: 10 стаціонарних заміських таборів, 3 дитячих санаторії, 3 табори праці і відпочинку, а також - 8 наметових містечок. Окрім того, діятимуть 426 мовних таборів із денним перебуванням дітей.

За день перебування дитини у таборі треба заплатити від 195  до 250 грн

Відпочивати там дійсно буде кому. Адже, за даними Ігоря Чорного, загалом протягом 2018 року оздоровленням і відпочинком запланували охопити 59 тис. 937 дітей шкільного віку. Це – фактично половина від їхньої загальної кількості, як вимагає закон.

 - Відбулася процедура закупівлі путівок через систему «ProZorro». За кошти обласного бюджету буде охоплено оздоровчими послугами понад 1157 дітей пільгових категорій, – констатує пан Чорний. – Крім того, за кошти, що залишилися, ми проведемо додаткову закупівлю путівок.

Тож до оздоровлення безоплатно цього року залучать 100% дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Також на безкоштовний відпочинок зможуть розраховувати 70% дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей.

[embed]https://youtu.be/NADYxAkbQH8[/embed]

 - На проведення оздоровчої кампанії передбачили більше грошей, ніж торік - 6 млн. 480 тис. грн із обласного бюджету, - додає він. – У місцевих бюджетах передбачили 3 млн 550 тис. 350 грн - на проведення оздоровчої кампанії, 335,6 тис. грн - на підготовку дитячих таборів. До того ж, 2 млн 999 тис. 590 грн виділили із бюджетів об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

При цьому Ігор Чорний похвалив Байковецьку ОТГ, адже там на оздоровлення дітей виділили 820 тис. грн. Це більше грошей, ніж передбачили у казні Тернополя.

 - Вартість перебування дітей у дитячих закладах області є найнижчою в Україні і становить від 195 до 250 грн за ліжко/день, – уточнює чиновник. – Гірко визнавати, що три стаціонарних табори у нас цього року так і не запрацюють.

«У Тернопільському районі варто дітей повести у 44-ту артбригаду»

Отже, найбільше шансів відпочити школярі матимуть у мовних таборах із денним перебуванням дітей. Усі вони діятимуть при школах. Однак не всюди для дітей передбачили бодай сніданок чи обід, наголосив Ігор Чорний.

[embed]https://youtu.be/XLPkePWkRig[/embed]

 - Давайте не будемо перетворювати табори на Освенцім, – зауважив він. – Не має бути «примусівщини». Пригадую, як ми, діти, вже хотіли на канікули, а нас ще заганяли на тиждень до школи і водили довкола або із першого на другий поверх. Таких формальних таборів нам не потрібно. Якщо проводяться табори, то вони повинні бути наповнені змістом, патріотичним вихованням і спортивним відпочинком. І щоб дітям було цікаво, має бути обов’язково туристична складова, краєзнавча, розвиваюча.

Барна
Барна

Очільник запропонував залучати до виховання дітей військовослужбовців, а також представників військових комісаріатів краю.

 - У Тернопільському районі варто дітей повести у 44-ту артбригаду, – додає він. – Думаю, школярам там буде цікаво. Те саме - у Теребовлі, де дислокується військова частина, у Чорткові і Бережанах.

Принагідно Ігор Чорний зазначив, що на Тернопільщині уже діє практика залучення до діяльності дитячих таборів представників громадських організацій. Мовляв, учасники спільноти «Спорт для всіх» постійно приїздять до дітей і проводять із ними спортивні заняття і різні змагання.

Фото і відео автора

Довідка. На Тернопіллі створили спеціальну робочу групу, яка контролюватиме забезпечення ефективного оздоровлення і відпочинку дітей протягом 2018 року. Адже розподіл безкоштовних путівок має бути максимально прозорим. Про усі проблеми, що із цим виникнуть, краян просять повідомляти на «гарячу лінію» - (0352) 23-49-77.

Вибір читачів за тиждень

Відео