Віра Олександрович

Тернопільщина: мораторій на перевірки діятиме до 31 травня

moratoriy

Позапланові перевірки бізнесу на Тернопільщині вже скоротили вдвічі. А на додачу - мораторій діятиме до 31 травня.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Фахівці управління податкових перевірок, трансферного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС у Тернопільській області провели 34 перевірки суб’єктів господарювання-юридичних осіб у січні-лютому 2020 року, - каже в. о. начальника ГУ ДПС в області Валерій Лісницький. - У порівнянні з аналогічним періодом торік їхня кількість зменшилася на 14.

Отже, кількість позапланових перевірок: 12 - цьогоріч проти 25 торішніх. При цьому підставами для проведення таких заходів контролю в 11-ти випадках була ліквідація господарської діяльності. Ще одну перевірку проводили на звернення платника.

- Порушникам нарахували 12 млн 781 тис. грн грошових зобов’язань, - додає він. - Позитивним моментом є те, що рівень узгодженості донарахованих сум за актами документальних перевірок складає 100%. До зведеного бюджету суб’єкти підприємницької діяльності вже сплатили 12 млн 204 тис. грн донарахованої суми, а це - трохи понад 95%.

Із початку цього року податківці провели також 52 фактичних перевірки. Це - на 18 менше, ніж торік.

- За фактами недотримання законодавчих вимог до суб’єктів господарювання застосували 285 тис. грн штрафних санкцій, - уточнює фахівець.

Валерій Лісницький також нагадав, що на період із 18 березня до 31 травня 2020 року запровадили мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок.

- Винятком є перевірки з питань достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), – деталізує посадовець.

Очільник ГУ ДПС Тернопілля принагідно нагадав, що таку новацію запровадили Законом України від 17.03.2020 р. №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео