Орест Сарматський

Тернопільщина не увійшла до «хлібних антилідерів» України

14075 (Copy)

Поступове підняття вартості хліба відбуватиметься і наступного року.

Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, зараз багато йде розмов про майбутнє подорожчання хліба та на скільки воно відбудеться.

Отож, як пише Олексій Дорошенко, за даними офіційної статистики, з липня 2017 року по липень 2018 року, соціальний білий хліб подорожчав у середньому по країні на 28%, або на 3,4грн. Найбільше продукт №1 додав у Запорізькій області – 42%, а найменше в Рівненській області – 12%. Питання вартості соціального хліба хвилює 27% наших громадян, які за дослідженням «Research&Branding Group», купують лише такий через свої низькі доходи.

За даними цієї дослідницької компанії саме білий хліб, або пшеничний, є найпопулярнішим – 89% купують його час від часу, а 66% людей - постійно. Чорному, або житньому, хлібу віддають перевагу 56% українців, які купують його іноді, та 19%, які купують його завжди.

ТОП-5 регіонів, де білий хліб подорожчав найбільше за рік, виглядає наступним чином: Запорізька область – на 42% і його середньостатистична ціна становить 14,4грн за кілограм, Кіровоградська – 40% і ціною 15,4грн, Полтавська – 39% і 15,2грн, Сумська – 38% і вартістю 16,1грн, Черкаська – 33% і 16,6грн.

Далі за антилідерами розташувались Вінницька, Донецька, Львівська, Хмельницька, Київська, Миколаївська, Київ, Івано-Франківська, Житомирська, Херсонська, Луганська, Закарпатська, Чернівецька, Тернопільська – 19% і середньою ціною 15,3грн, Дніпропетровська,  Чернігівська, Волинська, Одеська, Харківська та Рівненська області.

Як зазначає експерт, останні три роки найбільший вплив на вартість хліба мало підняття мінімальної заробітної плати, яка є трохи меншою складовою в ціні соціального хліба, порівняно з зерном. Тому до кінця 2018 року слід очікувати помірного зростання вартості недорогих соціальних сортів – до 10%. На це буде впливати інфляція, яка пришвидшиться з вересня, девальвація гривні та зростання світової ціни. А середні за вартістю сорти будуть зростати меншими темпами, оскільки прибутковість виробників на ньому й так достатня.

На цей рік Асоціація постачальників прогнозувала випереджаюче зростання вартості трьох груп продуктів – овочів борщового набору, м’яса та хліба. Поступове підняття вартості хліба буде відбуватись і наступного року, але темпи зростання будуть уже менші. Оскільки 1 січня 2019 року очікуємо чергове оновлення розміру мінімалки, то відбудеться і пов’язане з нею зростання ціни хліба протягом січня-лютого. За споживанням хліба Україна майже в 2 рази випереджає Францію, де з’їдається 54 кг на кожного, порівняно з нашими 105 кг на рік. Але Туреччина має ще більший рівень споживання – 124кг на людину на рік, додає Олексій Дорошенко.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео