Тернопільщина прощається з виборами: проблемний виборчий округ, хулігани та забрані ID-картки

На Тернопільщині завершилися парламентські вибори, за якими слідкували правоохоронні органи області, громадські організації, представники кандидатів. Сьогодні, 22 липня, вони зібралися, аби підсумувати вчорашній день та період підрахунку голосів у контексті порушень.

До слова, під час передвиборчої кампанії поліція області отримала 125 скарг на порушення виборчого законодавства. Серед них лише одне кримінальне порушення. Воно пов’язане із сутичкою між кандидатами у Тернополі. А в день тиші, 20 липня, до правоохоронців зверталися 8 разів.

День голосування пройшов без неприємних ситуацій та серйозних порушень. В загальному до поліції зверталися 36 разів, усі скарги мали адміністративний характер.

Працівники поліції у день виборів склали 4 адмінпротоколи за різними статтями. Серед яких хуліганство, неправдивий виклик працівників поліції на місце події, ще одне дрібне хуліганство, зазначив начальник відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області Сергій Крета. – Зараз найбільш загострилася ситуація на виборчому окрузі №164, де залучили додаткові поліцейські сили, аби уникнути порушень громадського порядку. Така ситуація трапилася через обвинувачення направленні до членів ДВК за підробку чи то внесення змін до протоколів. Маємо три таких події, реальні обставини яких вирішували правоохоронці.

Нагадаємо, що під час голосування виборцями на Тернопіллі за громадським порядком слідкували більше двох тисяч осіб, серед яких поліція, нацгвардійці, рятувальники.

Також перед виборами та у день голосування працювали відділи із видачі паспортів. Там громадяни могли отримати вже зроблені ID-картки та вклеїти фото у паспорт-книжечку. За словами першого заступника начальника УДМС у Тернопільській області Івана Чубатого, протягом дня тиші і голосування свою роботу виконували 78 працівників, які за той час видали 199 ID-карток та вклеїли 93 фото у паспорти особам, яким нещодавно виповнилося 25 та 45 років.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео