Орест Сарматський

Тернопільщина у шоці: частину мобільних можуть відключити від мережі

61517c277a832-telefon-2 (Copy)

Йдеться про всі пристрої, у яких є SIM-карти - смартфони, планшети, телефони. В Україні планують зобов'язати покупців самостійно перевіряти легальність придбаних смартфонів та вносити їхні IMEI-коди в базу «білих» пристроїв. У разі, якщо телефону не буде у реєстрі, його пропонують просто вимикати від мережі. Про це йдеться  у законопроєкті «Про електронні комунікації». Яких саме пристроїв це торкнеться?

- Йдеться про всі пристрої, у яких є SIM-карти - смартфони, планшети, телефони. У них у всіх є або повинні бути IMEI-коди. Новації пов'язані із контрабандою товарів, їх ввезенням з порушенням митних правил, а також без оподаткування. За даними Асоціації підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ), ситуація із цим в країні значно погіршується, - зазначається у повідомленні.

Також повідомляється, що використання контрабандних і контрафактних пристроїв порушує права інтелектуальної власності, підриває розвиток добросовісної конкуренції, заважає інноваційній діяльності. Водночас, громадянам нічого боятися - їхні «сірі» телефони працюватимуть й після оновлення роботи бази «білих» мобільних пристроїв. Коли перестануть працювати «сірі» пристрої? Відключення пристроїв хвилює найбільше тих, хто колись придбав підроблений, вкрадений чи контрабандний телефон. Натомість, в Українському державному центрі радіочастот запевняють, що користувачі, які, користуючись смартфонами, не знають «сірі» вони, чи «білі», вкрадені, перепродані, чи контрабандні - аж ніяк не постраждають. Адже усі телефони з IMEI, що знаходяться в мережі на момент вступу в силу нового закону, будуть працювати і далі. Окрім того, телефони з неправильними ідентифікаторами (наприклад, 000000000000000, 012345678912345) або з дублюючими ІМЕІ не вимикатимуть до 1 січня 2025-го. На той час велика частина користувачів мобільного зв'язку будуть мати «білі» смартфони нових моделей, ввезені в країну з дотриманням всіх митних правил. Тому тим, хто придбав телефони «в якихось кіосках» або з рук, не треба буде самим здійснювати взагалі будь-яких дій, щоб «відбілити» апарат«. Для власників пристроїв, які будуть ввезені після вступу в силу закону, наприклад, при поверненні людини з-за кордону, за роз’ясненнями АПІТУ, діятиме такий порядок: * планується, що в цьому випадку його власник протягом 120 днів повинен подати електронну заяву, наприклад, через додаток »Дія", підтвердивши покупку за кордоном або факт перетину кордону; * після цього IMEI телефону автоматично потрапить в бази і буде легалізований безкоштовно.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео