Віра Олександрович

Тернопільщина втратила ще один державний орган зі спеціальним статусом

Карта

Формування міжобласних відділень Антимонопольного комітету (АМКУ) стартувало сьогодні, 2 червня. Тернопільське представництво врешті приєднають до Хмельницького.

Нагадаємо, Тернопільщина вже втратила власне відділення Національного банку, а також – повноцінне обласне управління юстиції. Ці зміни також пояснювали необхідністю скорочення адміністративних витрат. Зауважимо, Антимонопольний комітет України – державний орган зі спеціальним статусом, що має забезпечувати державний захист конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері державних закупівель.

Як повідомили на офіційному сайті АМКУ, наразі 18 територіальних відділень припинять існування як юридичні особи. Натомість 6 стануть справжніми потужними регіональними центрами. Йдеться, зокрема, про такі:

- Північний (Київ): Житомирське, Чернігівське і Черкаське відділення; - Північно-Східний (Харків): Сумське, Полтавське, Донецьке і Луганське відділення; - Південно-Східний (Дніпро): Запорізьке і Кіровоградське відділення; - Південний (Одеса): Херсонське, Миколаївське і Кримське відділення; - Південно-Західний (Хмельницький): Вінницьке, Тернопільське і Буковинське відділення;. - Західний (Львів): Рівненське, Волинське, Івано-Франківське і Закарпатське відділення.

У Києві наголосили, що в усіх обласних центрах залишаться відокремлені підрозділи АМКУ. Тобто, подати заяву чи скаргу, проконсультуватися, надати відповідь на запит органу Комітету можна буде у звичному місці, а також – у міжрегіональному відділенні. Чи буде це зручно? Незабаром наші підприємці зможуть перевірити.

– Формальна зміна буде лише одна: адміністративні колегії діятимуть і ухвалюватимуть рішення та рекомендації лише в нових міжрегіональних відділеннях, – йдеться в офіційному повідомленні. – Однак навіть тут для зручності сторін ми розробляємо систему відеозв’язку, яка дасть можливість не їхати в сусідню область (міжрегіональні центри АМКУ географічно завжди є сусідніми для областей, де залишаться лише відокремлені підрозділи), а взяти участь в засіданні зі свого обласного центру…».

До речі, вказану реформу пояснили бажанням створити гнучку та ефективну сучасну систему із захисту конкуренції на місцях. Ресурс для цих змін розраховують отримати завдяки скороченню витрат – ліквідацію 18 юридичних осіб. Варто додати, що у Тернополі відділення АМКУ працювало за адресою: вул. М. Кривоноса, 10.

Фото з сайту АМКУ

Вибір читачів за тиждень

Відео