Орест Сарматський

Тернопільщина вибилася у лідери з виробництва молока

2501 (Copy)

На тлі загальноукраїнського скорочення виробництва молока, Тернопільська область вигідно відрізняється від інших областей.

Як повідомляє Рупор, в Україні обсяги виробництва молока за перші п’ять місяців 2021 року скоротилися на 5,2% – до 2,5 млн т. 

- Серед господарств усіх категорій наростили виробництво лише дві області: Тернопільська (110,6 тис. т; +6,1%) та Хмельницька (186,5 тис. т; +1,2?%). У решті областей виробництво молока мало низхідний тренд,розповіла аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

За словами Лінецької, ситуація на ринку досить напружена. Виробники молока не знають, чого чекати восени та яке майбутнє молокопереробної галузі. Із часом проблема буде тільки підсилюватися. Адже молока-сировини на ринку не вистачає й «розігнати» його промислові об’єми не просто – на це потрібні роки.

- Загострює ситуацію і стрімке наближення ринку землі. Уже менше, ніж за пів місяця в Україні запрацює обіг сільгоспземель. Як буде діяти ринок у нових умовах, поки не відомо. Усі зайняли вичікувальні позиції, – додає Лінецька.

Станом на 1 червня 2021 року промислові господарства забезпечили виробництво 901,9 тис. тонн молока, що складає 35,8% всього валу молока. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року ринок недоотримав 3,7 тис. т молока.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео