Тернопільщина вийшла на новий рівень

футбол-мяч

У Тернопільському обласному футболі завершився сезон 2017 року. Визначено чемпіонів та призерів у вищій та першій лігах, трішки раніше кубок області знайшов свого володаря. Багато скептиків говорили, що нова команда, яка стала на чолі федерації футболу Тернопільської області, не справиться із покладеними обов’язками, але ті довели свій високий професіоналізм. Футбольні змагання вийшли на якісно новий рівень, і це відзначають як самі футболісти та тренери, так і рядові вболівальники.

IMG_6864
IMG_6864

Розширилася географія команд

У 2017 році практично удвічі вдалося збільшити чисельність футбольних команд (із 10-ти до 19-ти), які взяли участь в обласних змаганнях. Якщо попередники тільки говорили про те, що було би добре залучити до футбольного чемпіонату команди усіх районів, то федерації футболу Тернопільської області це вдалося зробити. Майже всі регіони області були представлені в обласних змаганнях, а такий район, як Тернопільський, заявив одразу три команди, Кременецький і Підволочиський – дві, пише gazeta1.

Відрадно, що і в обласному кубку грало у рази більше команд (19-ть), ніж у попередні роки. Причому серед них було п’ять колективів, які не брали участі в чемпіонаті та першості області. Приємно було бачити в кубкових змаганнях нові команди з Гусятинщини, Чортківщини і Кременеччини та ще по одному колективу з Підволочиського та Тернопільського районів.

Така велика географія (хоча, як відзначають представники федерації, на цьому вони зупинятися не збираються) стала можливою завдяки відкритому підходу в роботі, де були відкинуті будь-які закулісні інтриги. Для нової федерації не було «любимчиків», усі команди рівні та однаково важливі для обласного футболу.

Драматургія останнього туру

Команди-учасниці обласних змагань було поділено на дві ліги. Сильніші грали у вищій, трішки слабші або новачки обласних змагань – у першій. І такий поділ себе виправдав. Так у вищому ешелоні практично не було прохідних матчів. Навіть з аутсайдерами – ФК «Кременець-Академія» та ФК «Козова» – суперникам було важко. Середняки – зборівський «Колос» та заліщицький «Прогрес» – могли забрати очки в лідерів, особливо вони успішно грали на домашніх аренах, на яких лідери втратили чимало залікових пунктів.

У першому колі особливо успішно грав ФК «Бережани», який пішов на велику перерву в статусі лідера. Однак втрата одразу 13 футболістів, левова частина яких була гравцями основного складу, не дозволила в підсумку бережанцям зійти на п’єдестал пошани. Чортківський «Кристал», як учасник всеукраїнських аматорських змагань, постійно перебував у статусі тіньового лідера чемпіонату області, маючи у запасі кілька матчів. І лише наприкінці чемпіонату прикрі поразки у Зборові, особливо на власному полі від ФК «Козова», суттєво знизили амбіції команди з  Чорткова. Великогаївський «Агрон», і особливо «ДСО-Поділля» (Тернопільський район), які до старту чемпіонату вважалися головними його фаворитами, багато очок втратили у першому колі. Саме завдяки цим факторам, перед заключним туром чемпіонату ще не визначено ні чемпіона, ні призерів, ні головного аутсайдера. Гіпотетично міг бути зіграний навіть «золотий» матч. Драматургія зашкалювала! Однак усе на свої місця розставив останній тур, який у підсумку зафіксував чемпіонське звання за «Агроном», срібні нагороди дісталися команді «ДСО-Поділля» (певною сатисфакцією став виграш кубка області), а «бронза» залишилася за чортківським «Кристалом».

Не такою захоплюючою була інтрига в першій лізі. Та це й не дивно, адже в ній виступала теребовлянська «Нива», яка була чемпіоном області трьох попередніх років. Зважаючи, що команда з Теребовлі грала і в аматорському чемпіонаті та кубку України, керівництво порахувало, що виступати на кілька фронтів буде виснажливо, тому погодилося заявити команду до першої ліги. Там «Нива» не мала собі рівних, святкувавши перемоги у всіх 18 поєдинках. Друге місце дісталося симпатичному ФК «Копичинці». Команда під орудою досвідченого тренера Ігоря Шпікули видала феноменальну серію перемог у другому колі і за кілька турів до завершення першості області здобула «срібло». А «бронза» дісталася віковому колективу «Збруч» із Підволочиська, більшість гравців якої пройшли школу професійного футболу.

«Золотий» «Агрон»

Великогаївський «Агрон» уперше в своїй  історії здобув «золоті» медалі чемпіонату області. «Агрон» – це сплав молодості на досвіду. Головні скрипки у ньому грали досвідчені ветерани – Віктор Ковальчук, Ростислав Ціх, Автанділ Гвіанідзе, Олег Лівіцький. Їм підігрував капітан команди Роман Мельник, котрий із 12 забитими м’ячами став кращим бомбардиром вищої ліги. На високому рівні зіграли молоді півзахисники Арсен Кривобедрий та Дмитро Коник. Також варто відзначити і фінансову стабільність клубу, яку забезпечував їхній президент та меценат Юрій Романович Березовський.

Та по турнірній дистанції не все було райдужно для «Агрона». Наприкінці травня команда з Великих Гаїв зазнала двох болючих поразок від «Прогресу» (1:2) та «ДСО-Поділля» (0:2). А у перерві між першим і другим колом колектив залишило одразу п’ятеро гравців основного складу – Андрій Кохман, Андрій Сухецький, Олександр Кіцак, Олександр Паламар, Іван Рогаль. Після того, як «Агрон» вилетів із кубка області, розгромно програвши у повторному поєдинку «ДСО-Поділля» (0:6), керівництво клубу було вимушене вдатися до кардинальних кроків, зробивши рокіровку на тренерському містку – Ігоря Бадла замінив Роман Курдупель. І хоча новий тренер домігся того, що його підопічні брали «свої» очки, але за три тури до завершення чемпіонату «Агрон» втретє у сезоні поступився «ДСО-Поділля», чим фактично відкрив дорогу до чемпіонства «Кристалу». Однак чортківчани своїм шансом не скористалися, натомість великогаївська команда у «золотому» матчі в Зборові, перемігши місцевий «Колос» (3:0), святкувала таке довгоочікуване чемпіонство.

Упередженості в суддівстві не було

З року в рік тренери та футболісти виявляють своє невдоволення роботою суддів. Не все було ідеально і цього року. Але, як відзначають більшість тренерів, практично в жодному матчі не простежувалось суддівської упередженості. Перед початком футбольного сезону ряд провідних тернопільських арбітрів стали в позу, відмовившись обслуговувати поєдинки обласного рівня. Вони вважали, що без них футбол на Тернопільщині зупиниться. Однак, завдяки наполегливості та професіоналізму нового голови комітету арбітрів Борису Трачу та його колегам, вдалося залучити до роботи молодих суддів, які з кожним матчем підвищували свою кваліфікацію. Також корисну справу зробили постійно діюча школа молодого арбітра та виїзний навчально-тренувальний збір у Гусятині. Як підсумок, уже на сьогодні ряд суддів готові обслуговувати поєдинки найвищого обласного рівня, що довела їхня робота на найвідповідальніших матчах чемпіонату і кубку області. Більше того, їх суддівство побачили не лише на внутрішній арені. Ряд місцевих арбітрів отримали право обслуговувати поєдинки аматорського чемпіонату України та ДЮФЛ (U-19). А це говорить про те, що арбітраж в області поступово покращується та стає більш кваліфікованим.

Вболівальник пішов на футбол

Мабуть, уперше в історії цьогоріч обласна федерація футболу активно працювала із вболівальниками. Це було одне з її стратегічних завдань.

– Команда нової федерації розробила цілу систему, як глядачів зацікавити місцевим футболом. По-перше, кожного туру виготовлялися красиві кольорові афіші на всі домашні матчі. По-друге, командам було рекомендовано кожен поєдинок розпочинати з виконання гімну України, щоби на стадіонах працювали диктор, музичний супровід, гравців на футбольне поле виводили юні футболісти тощо. А щоби футбол став справжнім святом для кожного, у перерві між поєдинками вболівальники мали можливість виграти призи. У розіграшах брали активну участь як юні вболівальники, так і дорослі. Так для найменших призом був справжній футбольний м’яч від федерації футболу області. Серед дорослих шанувальників футболу розігрували призи від микулинецької броварні. А все завдяки укладеній довгостроковій угоді – чемпіонат та першість області вперше в історії отримали генерального партнера в особі ТОВ «Микулинецький Бровар», – розповів голова федерації футболу Тернопільської області Тарас Юрик.

Ці кроки не могли не відбитися на відвідуваності обласних футбольних поєдинків. Цього сезону в середньому вдвічі зросла глядацька аудиторія чемпіонату, першості та кубка області. А відвідуваності деяких матчів можуть позаздрити клуби навіть української Прем’єр-ліги. Так на матч-відкриття сезону у Великих Гаях та на фінал кубка області завітало понад 1200(!) глядачів, що є неймовірно високим показником для змагань аматорських колективів області.

А наприкінці року для клубів, які акумулювали найбільше глядачів за сезон, від обласної федерації футболу буде ще один сюрприз. За підсумками року бережанському стадіону «Нива» та копичинецькій спортивній арені «Надія», які зібрали найбільшу глядацьку аудиторію у вищій і першій лігах, будуть презентовані сучасні електронні табло. Ще одне табло спільно із федерацією буде придбано і встановлено на великогаївському стадіоні.

Системні кроки обласної федерації футболу дозволяють з оптимізмом дивитися у майбутнє нашого футболу, і немає сумніву, що коли так триватиме й надалі, то за короткий час Тернопільська область за рівнем організації футболу стане на один щабель зі своїми сусідами.

Іван Білий

Вибір читачів за тиждень

Відео