Тетяна Бакай

Тернопільська спортсменка саме була на змаганнях в Умані, коли ракети вдарили по місту (фото)

Приліт стався в будинок, що знаходився поряд із тим, в якому проживали спортсмени старшої збірної України з веслування на байдарках та каное

Тренуватися і змагатися іноді в небезпечних для життя умовах доводиться українським спортсменам у  час війни. Із цим нещодавно зіштовхнулася тернополянка, кандидатка в майстри спорту України Єлизавета Ліщина. Вона перебувала в Умані на Кубку України з веслування на байдарках і каное саме у той час, як у ніч на 28 квітня місто обстріляли ракетами. Змагання, які почалися 24 квітня, довелося достроково завершити. Переживань було чимало, але головне, що усі спортсмени залишилися живими.  

До речі, всього у змаганнях в Умані брала участь 21 команда із 430 спортсменів з різних куточків України. Як вже писав Терен,  Єлизавета Ліщина здобула срібну нагороду у категорії юніори байдарка-одиночка на дистанції 1000 м. 

Нагадаємо, зранку 28 квітня Росія завдала чергового масованого ракетного удару по цивільних об’єктах та житлових будинках Умані, Дніпра та міста Українка на Київщині. За даними МВС, у багатоповерхівці в Умані загинули 23 людини. 

Ворожа ракета прилетіла в будинок, що знаходився поряд із тим, в якому проживали спортсмени старшої збірної України, розповіла Терену Єлизавета Ліщина. На щастя, вони не постраждали. 

Я жила за кілометр від місця, де сталася трагедія. У той час спала і не чула тривоги. Прокинулася вже від вибуху, але подумала, що це мені наснилося… Пізніше почали літати літаки, було страшно. Потім ми дізналися, що був приліт, який наробив стільки біди, — каже тернопільська спортсменка. 

У воєнний час тренуватися і здобувати нагороди непросто, але Єлизавета Ліщина дуже наполеглива, саме це і допомогло їй посісти призове місце на змаганнях. 

Я не очікувала такого результату, але дуже рада, що завоювала цю медаль і це хороша мотивація продовжувати працювати на ще кращий результат. Я відчувала гордість за себе і свого тренера. Розумію, що вся зроблена нами робота є недаремною і наші старання оцінили, — зазначає спортсменка. 

Єлизавета Ліщина — вихованка тернопільської дитячо-юнацької спортивної школи з водних видів спорту,  студентка першого курсу ЗУНУ

Єлизавета Ліщина — вихованка тернопільської дитячо-юнацької спортивної школи з водних видів спорту,  студентка першого курсу ЗУНУ. Веслуванням на байдарках і каное займається близько семи років. Підготовка до змагань, які відбулися в Умані, розпочалася ще перед повномасштабним вторгненням —  у жовтні 2022 року. Тренер Ігор Ладика.

Обрала цей вид спорту, тому що люблю свободу та природу, і він дав мені все, що я хотіла. Спершу хотіла просто спробувати щось нове, а згодом поринула у цей спорт з головою, - розповідає дівчина.

За сім років змагань у Єлизавети вже чимало нагород: 4 медалі за перше місце, 5 медалей за друге місце та 2 медалі за третє. Це різні чемпіонати у містах України, таких як Дніпро та Ковель. Проте, з початком повномасштабної війни відвідувати ці міста стало небезпечно, тому змагання проводили лише в Умані, але і тут завадив ворог.

За сім років змагань у Єлизавети вже чимало нагород

Фото Єлизавети Ліщини

Вибір читачів за тиждень

Відео