Віра Олександрович

Тернопільські депутати вирішили потурбувати Петра Порошенка (фото)

Депутати1

Звернення до Президента України Петра Порошенка щодо повернення звання Героя України Роману Шухевичу (посмертно) прийняли обласні депутати.

Нагадаємо, виїзне 4-те пленарне засідання 10-ї сесії Тернопільської обласної ради триває у Почаєві сьогодні, 10 грудня (читайте також ТУТ і ТУТприм.).

Чергове політичне звернення у залі підтримали одноголосно – «за» були усі 46 присутніх депутатів. У документі йдеться (цитуємо): «Закон України «Про правовий статус і вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті» від 9 квітня 2015 року спрямований на збереження та вшанування національної пам’яті про боротьбу і борців за незалежність України у XX ст. Цей же Закон визнає борцями за незалежність України у тому числі членів ОУН, до яких належав Роман Шухевич.

Депутати2
Депутати2

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про державні нагороди України» саме державна нагорода є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги перед Україною. Саме тому є всі підстави для вшанування героїзму і самопожертви, вкладу Романа Шухевича у становлення незалежної української держави шляхом відновлення звання Героя України і усунення законодавчих колізій, що поставили б під сумнів таке рішення».

Шухевич_ф
Шухевич_ф

Нагадаємо, Роман Шухевич (псевдо: «Білий», «Дзвін», «Роман Лозовський», «Степан», «Чернець», «Чух», «Тур», «Тарас Чупринка») народився 30 червня 1907 р. у м. Львів. Загинув 5 березня 1950 р. у с. Білогорща (нині - Львів). Роман Шухевич — український політичний і державний діяч, військовик. Член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів. Командир українського військового підрозділу «Нахтігаль» в складі іноземних легіонів Вермахту (1941–1942 рр.). Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради (1943-1950 рр.). Борцю за незалежність України у ХХ сторіччі Романові Шухевичу посмертно присвоїли звання Герой України, але згодом цю відзнаку скасували.

Засідання у Почаєві вже завершилося. Про найцікавіше на «Терені» - читайте згодом.

До речі, протягом дня депутати прийняли понад 30 рішень. Розгляд кількох питань перенесли на наступне засідання. Про дату і місце його проведення повідомлять додатково.

Фото з сайту обласної ради, а також із відкритих джерел  

Вибір читачів за тиждень

Відео