Дарія Шевченко

Тернопільським татусям оплачуватимуть декретну відпустку

d237bad163ed5c1bbe5f0a3e079bc4d6 (1)

Відтепер не лише тернопільські матусі йтимуть у декрет з народженням дитини. На це мають право і татусі. Під час засідання 1 грудня Верховна Рада Україна проголосувала за законопроєкт, який передбачає новий вид відпустки та розширення прав чоловіків: при народженні дитини тривалістю до 14-ти календарних днів, що оплачуватиметься за рахунок роботодавця.

Така відпустка, пише ТСН, надаватиметься наступним особам:

чоловіку, дружина якого народила дитину;

батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;

бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

- Цим законопроєктом пропонується забезпечити рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками; усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні, - йдеться у пояснювальній записці.

На думку фахівців, цей законопроєкт – ще один крок до утвердженню гендерної рівності у сфері трудових та сімейних взаємин.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео