Тернополянам на замітку: 13 фактів про молоко (Агро-новини)
На початку червня людство відзначило Міжнародний день молока. Важливість цього продукту для людського організму незаперечна – у ньому міститься понад 20 різноманітних вітамінів та корисних речовин. Його люблять як дорослі, так і діти. Проте чи багато споживачі знають про цей продукт? Спеціально для вас Agravery.com розшукав найцікавіші молочні факти.
Факт №1
Вчені вважають, що молоко стали вживати в їжу 10-11 тисяч років тому, після того, як на Середньому Сході одомашнили овець і кіз. А 9 тисяч років тому на території Туреччини вперше почали випасати і корів.
Факт №2
Всебічно вивчити корисні властивості молока вдалося близько ста років тому. Зробив це відомий фізіолог Іван Петрович Павлов. Академік Павлов називав молоко «дивовижно поживною їжею, приготованою самою природою». Саме він помітив, що молоко, як і інші молочні продукти, легко і практично повністю засвоюється організмом людини. Наприклад, білки молока засвоюються на 98%, молочний жир – на 95%, а молочний цукор – на 98%. Практично повністю засвоюються і інші поживні речовини, у першу чергу, вітаміни.
Факт №3
Корова в середньому дає 90 склянок молока на день.
Факт №4
Дослідники з університету Лестера, що Великобританії провели експеримент і протестували під час доїння цілу фонотеку: від року до класики. Найбільше молока корови давали під пісню Moon River з фільму «Сніданок у Тіффані».
Факт №5
До середини XIX століття молоко вважалось джерелом інфекційних захворювань. Впоратись з цією проблемою допомогла пастеризація – процедура знезараження, винайдена французьким мікробіологом Луї Пастером.
Факт №6
Щоб виготовити 1 кг сиру потрібно 10 л молока, а для виготовлення 1 кг масла потрібно аж 21 л цього продукту.
Виготовлення сиру з молока альпійських корів, кантон Граубюнден, Швейцарія.
фото: Pixabay
Факт №7
За допомогою молока можна легко почистити позолочені речі, помити дзеркала і позбутися брудних плям.
Факт №8
Вчені припускають, що молоко, сир і сироватка сприяють довголіттю. Яскравим доказом цього твердження слугує англійський селянин Томас Парр, який прожив до 152 років і вживав виключно молочні продукти. Він вперше одружився у 80, а досягнувши столітнього ювілею, зрадив дружині і завів позашлюбну дитину.
Факт №9
Молочний продукт варенець був винайдений саме на території Україні. У старовину приготування варенця виглядало наступним чином: свіже молоко в глиняному горщику ставилося на всю ніч у піч, а вранці до нього додавали вершки і перемішували. Ця суміш стояла в теплі, доки не набувала кімнатної температури.
Факт №10
Мало хто знає, що білі миші теж виробляють молоко і воно вважається найдорожчим у світі. Один літр продукту коштує аж 22 000 доларів. Річ у тому, що самки мишей синтезують в своєму молоці людський білок, який використовується у фармакології для створення унікальних препаратів. Ліки з мишачого молока стимулють кровотворчі процеси у хворих після переливання крові. Мишей доять за допомогою крихітних трубочок на спеціальному електронному обладнанні. Щоб отримати один літр мишачого молока, потрібно подоїти аж 4000 мишей.
Факт №11
Молоко сьогодні можуть пити менше 50% дорослих людей на планеті. У решти – непереносимість лактози різного ступеню. У давнину, за часів неоліту, дорослі люди взагалі не могли пити молоко. У них не було гену, який би відповідав за засвоєння лактози. Він з'явився із часом, через генетичну мутацію.
Факт №12
Справжніх пивоманів важко чимось здивувати. Проте відомі вигадники-японці намагались зламати стереотипи і винайшли пиво із молока. Передісторія досить проста: фермери в Японії стали виробляти так багато молока, що його просто нікуди було дівати, його виливали, оскільки не встигали продати або перетворити на щось корисне. На допомогу прийшов власник пивоварні на острові Хоккайадо. Досвідчений пивовар, припустив, що дуже цікаво було б комбінувати пиво та молоко. Після декількох місяців експерементів він розробив рецепт пива Bilk (похідне від англійських слів «beеr» – пиво і «milk» – молоко). Секрет виробництва простий – вміст молока у пиві має бути трохи менше тридцяти відсотків і тоді молочне пиво матиме не лише пивний смак, але й легкий молочний аромат.
Факт №13
У сербському заповіднику Zasavica, що у 20 кілометрах на південь від Белграду створюють унікальний сир під назвою Pule. Його вартість просто шокує – понад 1000 євро за кілограм. Дорожнеча продукту пов'язана з унікальністю його виробництва. Для виготовлення кілограму Pule необхідно 25 літрів молока свіжого ослиць балканської породи. Оскільки на день тварина дає в середньому 200 мл молока, вартість сировини становить близько 40 євро за літр. Pule має білий колір і розсипчасту консистенцію. Сир з молока ослиць схожий на овечий іспанський сир смачні, але сирні експерти оцінюють смак Pule як більш яскравий і багатий. До речі, на фермі виробляють бутильоване молоко ослиць, яке вважається однією з таємниць краси Клеопатри. Легендарна єгипетська цариця щодня приймала ванну саме із цього молока.