Тернополянам на замітку: чого не можна робити після дайвінгу

дайвінг

Ми уже розповідали про користь плавання та про лікувальний ефект, який відчувають дайвери. Продовжуючи цю тему, варто виокремити заборони стосовно тих чи інших дій уже безпосередньо після занурень. Сьогодні говоритимемо про фрідайвінг та його наслідки у даній ситуації.

Начебто, якщо порівнювати з дайвінгом, ви, швидше за все, будете пірнати неглибоко і ненадовго. Та й з повітря об’ємом в один вдих багато азоту не нахапаєшся. Але тим не менш.

Загальне правило таке: слід утриматися від занурень на затримці дихання на значні глибини після тривалих занурень, пов’язаних з накопиченням значної кількості азоту в тканинах. Проблема тільки в тому, що ніхто не скаже вам, які це глибини і що це за занурення.

Припустимо, що занурення  на глибину 10 метрів, через годину після півгодинного заняття на глибину до 13 метрів, швидше за все, цілком безпечне. Але чіткої межі між безпечними значеннями і значеннями, які можуть привести до серйозних неприємностей, не візьметься провести жоден фахівець. Чим ближче ваш дайв підходить до бездекомпресійної межі, і чим більше глибина вашого занурення перевищує 3-5 метрів, тим більше побоювань це викличе у експертів.

По можливості, розділяйте занурення з аквалангом і ниряння на затримці дихання в часі. Якщо ви хочете обов’язково вмістити все це в один день, то оптимальним варіантом буде фрідайв вранці і дайв після обіду. Ну а якщо ви занурюєтесь  на затримці дихання після дайву, то врахуйте: чим агресивніше дайвінг, тим більше повинен бути поверхневий інтервал і тим обережніше слід здійснювати занурення. І пам’ятайте, що навіть якщо при одних і тих же глибинах і інтервалах вам все «зійде з рук» 9 разів з 10 або навіть 99 разів з 100, це ще не означає, що на сотий раз вам не доведеться неприємно здивуватися.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео