Тернополянам на замітку: чи корисний вплив морозу на організм людини

сс

Морозна погода корисна для людського організму. Ми сьогодні поговоримо про те, чому в зимовий період не варто відмовлятися від прогулянок.

Насамперед, взимку відбувається підвищення імунітету

Мало хто знає, що з появою морозу повітря стає лікувальним, так як вміст кисню підвищується більш ніж на 30%. Крім того, люди, що надають перевагу прогулянкам при низьких температурах, набагато рідше хворіють на вірусні захворювання, ніж ті, хто любить проводити вільний час в опалювальних приміщеннях. Це пояснюється тим, що в морозному повітрі рівень хвороботворних бактерій, мікробів і вірусів набагато нижчий, ніж при плюсовій температурі. А якщо ви крім прогулянок займаєтеся різними видами спорту на свіжому повітрі, то взимку епідемія грипу вам не страшна.

До речі, існують дослідження, які доводять позитивний вплив морозу на імунітет.

Оздоровлення та оновлення організму

Справа в тому, що при низьких температурах в нашому організмі активізується механізм терморегуляції. Тобто організм, звикнувши до комфортної температури, працює в півсили, а на холоді активізує всі свої функції. З'являється своєрідний заряд енергії та тонус, який отримують всі системи наших органів. Такий поштовх робить благотворний вплив на шкіру, м'язи, серцево-судинну систему, а також впливає на зміну складу крові. Так-так, мороз здатний підвищити рівень гемоглобіну і збільшити вироблення еритроцитів.

Крім того, морозне повітря є як профілактикою для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями. Адже коли людина вдихає морозне повітря, в організмі посилюється спалювання холестерину, головного винуватця проблем з серцем та судинами.

Про красу і молодість морозне повітря теж дбає: відбувається поліпшення кровообігу, а також прискорюється обмін речовин, а значить, часті прогулянки допоможуть підтримувати в тонусі тіло і шкіру. Не даремно в медицині і косметології для омолодження активно використовується кріотерапія, що дослівно перекладається як «лікування морозом». При цьому людину поміщають в кріокамеру, де підтримується низька температура, в результаті чого поліпшується кровообіг у внутрішніх органах , вони насичуються киснем і глюкозою.

Мороз – ліки від стресу

Коли ви виходите на вулицю, вкриту снігом, ваш організм отримує позитивний імпульс. Навіть просто вид засніженого міста вже викликає дитячий захват, а морозне повітря підсилює вироблення гормону щастя - серотоніну, який перешкоджає виникненню стресу. Доведено, що достатньо щодня влаштовувати невеликі прогулянки, і ви будете набагато менше нервувати і станете більш стійкі до стресу.

 

Крім того, мороз допомагає при фізичній перевтомі, допомагає боротися з болем. При температурі нижче 5 градусів пропадає чутливість нервових закінчень і сигнал болю в мозок не поступає. Іноді при головному болю досить прогулятися - і через півгодини ви будете почувати себе краще. Якщо у вас на тілі невеликий, але болючий поріз, прикладіть шматочок льоду - і біль зменшиться.

А ще мороз чудово знімає розумове напруження. Якщо ви втомилися на роботі, а потрібно швидко привести себе у форму, то вийдіть на балкон або на недовгу прогулянку в парк і глибоко подихайте.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео