Тернополянам на замітку: як правильно тренуватися при цукровому діабеті

234

Будь-які види фізичного навантаження, які не здійснюють сильний вплив на серце, ноги та зір є добрим рішенням, якщо ви хворієте на цукровий діабет. Це може бути аеробіка, плавання, йога, біг в легкому темпі, вправи середньої інтенсивності, бадмінтон, настільний теніс чи пілатес. Та не забувайте перед цим проконсультуватися із своїм лікуючим лікарем.

Якщо протипоказів до обраного виду спорту немає, важливо до і після кожного тренування вимірювати рівень цукру в крові. Якщо він нижчий 5 ммоль/л або вище 13,8 ммоль/л, варто почекати поки він не досягне більш безпечного діапазону.

Крім того, вашому тренеру необхідно знати, що у вас є цукровий діабет. Якщо він володітиме цією інформацією, то він зможе підібрати оптимальний рівень навантаження і, в разі потреби, надати необхідну вам допомогу.

Прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2 години до початку тренування. І не забувайте про режим пиття.

До речі, при діабеті 1 типу тренування не має перевищувати 40 хвилин. При діабеті 2 типу тривалість тренування може бути на ваш розсуд.

Важливо підібрати правильну інтенсивність і не перенавантажувати себе, адже людям з діабетом не можна виконувати високоінтенсивні навантаження. Тренування потрібно починати з розминки, поступово нарощуючи темп. А після заняття необхідно зробити затримку.

Пам’ятайте, що при собі у людини з цукровим діабетом завжди має бути щось солодке (цукерка, льодяник, шматочок цукру), щоб під час гіпоглікемії можна було швидко підвищити рівень глюкози.

Якщо виникла слабкість, головний біль, нудота або інші симптоми у процесі заняття, не варто їх терпіти, необхідно зупинити тренування. Також до і після тренування людям з діабетом потрібно оглядати свої стопи.

Найкращої профілактикою діабету є правильне харчування, регулярна фізична активність та відмова від шкідливих звичок. Здоров’я Вам!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео