Тернополянам на замітку: яким продуктам варто надавати перевагу влітку

top-10-samyh-poleznyh-letnih-jagod_1

Коли ж ще можна наситити свій організм вітамінами, як не у літню пору. Сезонні овочі та фрукти допоможуть вам підтримати організм у хорошому стані, а також запастись вітамінами на холодну осінь та зиму.

Список корисних і смачних продуктів достатньо великий, адже влітку природа нас обдаровує великою кількістю фруктів, овочів та ягід. Сьогодні ми розглянемо з десяток найкорисніших фруктів, овочів та ягід, які обов’язково мають бути у літньому раціоні кожного з нас! До речі, вони приносять не лише для здоров’я користь, а й для фігури.

 
  1. Кабачки

Кабачки прекрасно засвоюються організмом, тож недарма вони слугують першим прикормом для малюків. У них містяться вітаміни С, А, важливі мікроелементи, калій, кальцій, залізо, магній. Кабачки здатні виводити з організму шкідливі речовини і токсини.

Особливо багато в них лютеїну і зеаксантину. Вони перешкоджають розвитку катаракти та вікової макулярної дегенерації (головна причина сліпоти).

У кабачках багато пектину, він перешкоджає розвитку раку і знижує холестерин.

У кабачках є цілий комплекс речовин для підтримки нормальної ваги – це вітаміни групи В, холін і цинк. Всі ці компоненти важливі. Плюс вони одні з найбільш низькокалорійних дарів природи – в 100 грамах всього 1% денної потреби в енергії, і тому просто незамінні під час дієти. У цьому з ними можуть посперечатися тільки огірки і баклажани.

Кабачки можна готувати різноманітно. Один з найсмачнічних способів – запікання.

 
  1. Абрикоси

Калорійність абрикоса на 100 грам всього 42 калорії, а тому вони дозволені для вживання під час дотримання дієти.

Помаранчеві плоди абрикоса містять цукор, інулін, яблучну, винну і лимонну кислоти, крохмаль, дубильні речовини, вітаміни В, С, Н, Е, Р, А, а також залізо, срібло, калій, магній, фосфор.

Абрикос сприяє підвищенню імунітету і запобігає розвитку залізодефіцитної анемії. Він позитивно позначається на процесах кровотворення, важливий при авітамінозах і захворюваннях серця і судин. Тим, хто має захворювання нирок, абрикос також показаний у щоденному меню.

Для підвищення функцій мозку і поліпшення пам’яті абрикоси рекомендовані в меню школярів і студентів ВНЗ. Однаково корисні як стиглі плоди, так і компоти, соки, відвари з абрикос. До того ж помаранчеві ягоди мають послаблюючу дію і сприяють швидкому виведенню шлаків з організму.

 
  1. Ягоди (полуниця, малина, смородина, черешня, лохина, чорниця)

Саме ці ягоди включають багато необхідних організму поживних речовин і, звичайно ж, воду. А чемпіонами за вмістом рідини серед ягід вважаються лохина і полуниця.

У той же час, ягоди малини містять яблучну, винну, капронову, саліцилову, мурашину кислоти; глюкозу, фруктозу, сахарозу, дубильні речовини, пектинові, азотисті і фарбувальні речовини, солі калію, міді, ціанінхлорід, ацетоін, бензальдегід, вітамін С, каротин і ефірні масла. Вони прекрасно втамовують спрагу і покращують травлення. Малина здатна знижувати жар і виводити з організму токсини. А ще завдяки високому вмісту міді, допомагає боротися з поганим настроєм.

Чорна смородина містить вітаміни C, В1, В2, В6, В9, D, Е, К, Р, А, пектини, каротиноїди, цукру, органічну і фосфорну кислоти, дубильні речовини, ефірні масла, вітаміни групи К, солі фосфору, заліза і калію. Смородина покращує обмінні процеси, очищує кров, діє, як вітамінний, протизапальний та сечогінний засіб.

 
  1. Томати

Намагайтеся частіше включати помідори в своє меню, адже вони містять лікопін, який допомагає організму боротися проти раку. Їжте їх не лише у свіжому вигляді, а й активно використовуйте їх в готуванні – після цього лікопін не руйнується, а стає навіть більш доступним. А сирі помідори завжди краще їсти в салатах з рослинним маслом – так лікопін краще засвоюється.

У середньому помідорі вагою 150 г практично немає жиру, калорій максимум 1% від денної норми, а цукрів – у невеликій кількості. Білків теж небагато – 3% денної потреби. А вітамінів, мінералів та інших корисних речей чимало. Аскорбінки – 32% денної норми, вітаміну А – 25%, вітаміну К – 15%, вітамінів В₆ і фолієвої кислоти (вкрай важливої для жінок) – по 6%, а вітамінів Е, В₁ і ніацину – по 4%. Плюс 8-10% добової потреби калію та магнію.

 
  1. Зелень та салати

Зелень, так само, приблизно на 90% складається з води. Крім того, петрушка, шпинат і кріп здатні захистити від раку шкіри. У зелені міститься велика кількість фолієвої кислоти, вітамінів А, C і E і різних каротиноїдів, які підвищують природний захист від ультрафіолетового випромінювання.

У цибулі чудові і вершки, і корінці. Зараз час зелених вершків, включайте їх у раціон кожного дня. Це потужний захист і для судин. Цибуля містить велику кількість поліфенолів, квертцетину і суперкорисних речовин, що містять сірку (вони є ще в часнику). У зеленій цибулі багато вітамінів А і С, а особливо – К. Всього 25-30 г цибулевих «вершків» забезпечать всю денну норму останнього вітаміну.

Взагалі, все зелене дуже корисно навіть в малих кількостях. Наприклад, кропу або петрушки багато не з’їси, але навіть невелика їх добавка вносить свою лепту антиоксидантів і хлорофілу. Тому додавайте свіжу зелень всюди. У неї є й протимікробна і протизапальна дії. Вона добре впливає на травлення.

Окрім цього, зелень низькокалорійна, вона є у складі практично усіх дієт, адже вона містить багато клітковини і організм на її перетравлення тратить більше енергії, ніж отримує.

 
  1. Огірки

В огірках міститься велика кількість рідини. Але головна їх цінність у тому, що вони містять багато клітковини і особливих ферментів, які стимулюють травлення. До того ж огірки захищають шкіру від впливу ультрафіолету. Ці овочі навіть можуть полегшити біль при сонячних опіках завдяки охолоджуючим властивостям.

В огірку мало шкідливих речовин: цукру і жирів в ньому майже немає. Так само мало й калорій. По суті, це один із найбільш низькокалорійних продуктів в природі. Тому це ідеальний продукт для тих, хто худне.

Ох, ледь не забула, в огірках містяться рідкісні антиоксиданти – галова, кавова, кумаринова і корична кислоти. А видалення шкірки знижує кількість корисних антиоксидантів вдвічі.

 
  1. Кавун

Ця ягода на 90% складається з води, тому є хорошим варіантом для втамування спраги. На відміну від газованої води і фруктових соків, кавун не містить цукрів, які вимагають вироблення інсуліну, а значить вживати його можна навіть діабетикам.

У м’якоті кавуна містяться клітковина, пектини, геміцелюлоза, вітаміни В1, В2, С, РР, фолієва кислота, провітамін А, каротин, марганець, нікель, залізо, магній і калій, від 5-11% легкозасвоюваних цукрів, а також трохи аскорбінової кислоти, каротину, зовсім небагато тіаміну, рибофлавіну і нікотинової кислоти.

Його м’якоть стимулює травні і обмінні процеси. Також кавун, завдяки високому вмісту води, є низькокалорійним.

 
  1. Диня

Споживання дині насичує організм кальцієм, а отже, зміцнює кістки і зуби. Користь приносять також вітаміни А, В, фосфор, хлор, йод. Завдяки своєму складу диня стимулює мозкову діяльність людини.

У плоді міститься 90% води, тому вона позитивно впливає на травлення і вгамовує спрагу. Диня, як і кавун, є низькокалорійною і дозволеною при дієтах.

У дині висока концентрація аскорбінової і фолієвої кислот. Перша – це вітамін С, який тримає організм в тонусі і зміцнює імунітет. Друга підтримує в організмі рівень заліза. Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти диня особливо корисна вагітним і годуючим жінкам.

Дієтологи призначають її в якості лікувального харчування при малокрів’ї, серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, хворобах нирок і печінки.

 
  1. Редиска

Редиска містить вітаміни С, Е, фолієву кислоту і вітамін В₆, а також необхідні нам калій і харчові волокна.

У ній дуже мало калорій, практично немає нічого шкідливого і багато протиракових речовин. До того ж, редиску краще не різати кружечками, а терти на тертці і починати їсти краще через 15-20 хвилин після цього – це час утворення активних ізотіоціанатів.

 
  1. Перець болгарський

У перці містяться вітаміни С, В1, В2, В9, Р, РР і каротин. За кількістю вітаміну С перець перевершує лимони і чорну смородину.

Солодкий перець стимулює виділення шлункового соку. Його можна вживати у великій кількості, не побоюючись при цьому за свій шлунок. А ще перці чудово втамовують спрагу.

Ми пропонуємо вам поділитись у коментарях своїм списком корисних продуктів, які смакують вам у літню пору і розповісти наскільки смакують овочі фрукти і ягоди, про які ми згадали вище.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео