Юлія Пацкаль

Тернополяни розкуповують світловідбивачі на одяг: де і за скільки їх шукати

Світловідбивні елементи на одязі можуть врятувати життя пішохода, який переходить дорогу у темряві. У продажу є браслети, жилети, наліпки. Такі речі можна придбати і для домашніх тварин

Через ворожі атаки на енергосистему в Україні економлять електроенергію. На Тернопільщині з 21.00 вимикають вуличне освітлення. Відповідно, пішоходи, особливо у темному одязі, не завжди помітні на дорозі і можуть потрапити під колеса авто. У патрульній поліції наголошують, що потрібно бути уважними і у темну пору доби користуватися флікерами - світловідбивними елементами на одязі. Вони роблять пішоходів помітними на дорозі і можуть врятувати життя. Де і за скільки можна придбати світловідбивачі, з’ясовували журналісти “Терену”.

Світловідбивачі бувають різних кольорів та форм. Браслети, значки чи наліпки – обирайте, що більше до вподоби. Відстань, при якій водій помічає пішохода вночі у темному одязі, - 1 метр. Якщо ж у людини є флікер, то ця відстань збільшується до 150 метрів. Проте варто пам’ятати, що, одягнувши стрічку лише на праву руку чи ногу, з іншої сторони пішохода не буде видно. 

Придбати флікери можна у магазинах, де торгують канцтоварами, туристичним спорядженням, товарами для пошиття одягу  та інтернет-магазинах. Їх вартість  – від кількох десятків до понад сотні гривень. Зазвичай їх продають комплектом із двох і більше стрічок чи наліпок.

У крамниці канцтоварів Cubi поблизу ТРЦ Подоляни можна знайти набір сітловідбивальних наліпок для дітей. Їх вартість 39 гривень. Продавці магазину кажуть, попит на такі наліпки є, особливо в осінньо-зимовий період. 

А ось на онлайн-магазині Rozetka набір таких наліпок із 4 штук обійдеться на 10-15 гривень дешевше, але доведеться додати вартість доставки. Наліпки є різних форм: у вигляді долонь, метеликів, тварин, зірок. 

Каталог товарів онлайн-магазину Rozetka

Найчастіше можна знайти наліпки у формі смайликів. У крамниці Family joy на вулиці Шептицького такі наклейки в наборі з 4 штук вартуватимуть близько 10 гривень, трохи більші - 15. В інтернет-магазинах ціна на такі ж наліпки така сама.

Наліпки в магазині Family joy

У Тернополі знайти світловідбивні стрічки чи браслети доволі непросто. Консультанти магазинів канцтоварів розповідають, що їх швидко розбирають.Знайти світловідбивачі можна на гуртівні канцтоварів поблизу Центрального ринку.

У інтернет-крамниці prom вибір флікерів великий. Ціна залежить від розміру світловідбивача та кількості елементів у наборі. До прикладу, один браслет коштує 15-20 гривень. Набір з 5-ти штук - 250 гривень, з 10-ти - 490 гривень. 

Каталог товарів онлайн-магазину Prom

У магазинах з товарами для пошиття одягу можна знайти стрічки зі світловідбивним ефектом. Їх треба просто нашити на одяг чи рюкзак. 1 метр коштує 15 гривень.

В онлайн-каталозі Епіцентру можна придбати світловідбивні жилети. Ціна такого жилета для дорослих - 219 гривень, для дітей - на сто гривень дешевше. 

Товар доступний для самовивозу і за доставку платити не доведеться.

Каталог товарів онлайн-магазину Епіцентр

Господарі домашніх тварин також мають подбати про безпеку своїх улюбленців. У каталозі онлайн-магазину shafa є захисні накидки чи одяг з світловідбивними елементами для тварин. Ціна - від 65 гривень до 700 гривень.

Каталог товарів онлайн-магазину shafa 

Світловідбивний нашийник для собак у зоомагазинах міста коштує від 200 гривень до 500 гривень Ціна залежить від розміру тварини. Також є і куртки. Їх ціна - від 400 до 800 гривень.

До слова, зробити світловідбивні значки можна й самостійно. Агенція сталого розвитку “Хмарочос” підготувала навчальні матеріали для створення флікерів. Алгоритм дій дивіться - на відео.

Нагадаємо, патрульні закликають водіїв та пішоходів дотримуватись правил дорожнього руху, надавати перевагу на проїжджій частині службам порятунку та бути особливо уважними у темну пору доби.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео