Тернополянкам при надії слід слухати своє тіло

вагітна

Розвантажувальні дні для вагітних – це хороший спосіб попередження стрімкого набору ваги, а також профілактики різних ускладнень вагітності (напр., гестозу, який проявляється набряками, підвищенням артеріального тиску і появою білка в сечі).

Існують прямі покази, коли вагітна повинна проводити розвантажувальні дні. І на ці «тривожні дзвіночки» потрібно реагувати миттєво:

  • Ожиріння - воно може бути як до вагітності, так і з'явитися під час. Жінки з цією проблемою мають високий ризик розвитку цукрового діабету - так званий гестаційний діабет.
  • Гестоз - може бути наслідком зайвої ваги. Може проявлятися як через судоми і підвищення артеріального тиску при пологах, а може супроводжуватись судомами скелетних м'язів всього тіла, чи ще гірше - втратою свідомості. Для плоду це вкрай небезпечно, оскільки гестоз спершу спричиняє нестачу кисню, як наслідок - затримка розвитку. Також малюк може бути схильним до ожиріння.
  • Набряк - скупчення рідини в міжтканинному просторі. Сильні набряки – тривожний дзвіночок, вони свідчать про призначення розвантажувальних днів. Як правило, набряк утворюється в усіх органах (тобто не тільки видимі), що призводить до зниження їх функцій.
  • Швидка прибавка ваги за невеликий період часу або нерівномірна надбавка ваги у вагітної.
  • Поява сильної задишки при незначних фізичних навантаженнях.
  • Загострення хронічних захворювань нирок, печінки.
А втім, слід наголосити на тому, що варто жити у гармонії з тілом і намагатись не загострювати уже існуючі проблеми. Навпаки, вирішувати їх. Тим паче, якщо незабаром ви приведете на світ нове життя.

___

У наступній публікації ми розповімо про загальні правила розвантажувальних дієт.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео