Оксана Бучко

Тернополяни платитимуть аліменти по-новому

-2-33fdu0d8wsdf26awt39csq

Швидше і точніше визначити суму аліментів на дітей тернополянам дозволить новий проект закону щодо стягнення, який перебуває на розгляді в Президента. Судові тяганини за виплати скоротили до трьох днів. У суму аліментів включатимуть і неофіційні доходи, якщо є підтвердження щодо їх отримання, повідомляє wz.lviv.ua.

У суді після звернення того, хто хоче отримати виплату на дитину, видаватимуть наказ протягом 72 годин із зазначеною сумою стягнень. Якщо дохід невідомий, мінімальні виплати становитимуть 50% від прожиткового мінімум – 700 грн на дитину до 6 років, 900 грн – на старшу дитину. Якщо дохід відомий – це четверта частина від заробітку. Законність претензій утримувачу доводити буде непотрібно.

Якщо батько їздить за кордон, купив машину, квартиру або оплачує великі рахунки за компослуги, ці дані також враховуватимуть при визначенні суми аліментів.

Верхня межа виплати становитиме 10 прожиткових мінімумів на дитину – 18 тис. грн. У випадку безробіття суму визначатимуть від середньої зарплати в регіоні. До прикладу, при середній зарплаті 10 тис. грн, це 2,5 тис. грн на дитину. Той, хто сплачує аліменти, має право вимагати звіт за витрати розпорядником коштів.

Кількість засуджених за несплату аліментів в Україні зменшується. Протягом минулого року це 700 осіб, що вдвічі менше 2015 року.

До речі, право на аліменти мають і батьки — коли в старості потребуватимуть опіки й допомоги. Відмовити у виплаті біологічним батькам можуть у разі ухиляння їх від батьківських обов’язків.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео