Тернополяни розповіли про 7 традицій українського весілля

1520779338_324799_1

На західній Україні, у тому числі і на Тернопільщині прийнято дотримуватися багатьох традицій, особливо це стосується весілля.

Проте окрім загальноприйнятих та усім відомих традицій, є й такі, про які мало хто знає. Про них тернополяни розповіли у соцмережах.

Викуп нареченої.

Церемонія викупу в сучасній інтерпретації відбувається в жартівливій формі і може мати не тільки грошовий характер, але й складатися з цікавих конкурсів, як для нареченого, так і для свідка. Проте у деяких селах на західній Україні нареченому необхідно викупити у нареченої сорочку, яка заздалегідь була приготовлена нею для нього, а наречена повинна викупити хустку, приготовану її майбутньою свекрухою. Сорочку приносять нареченому п’ять хлопчиків, а хустку підносять п’ять дівчаток.

Весільний рушник.

Наразі рушник можна придбати в будь-якому салоні, вибравши, який більше сподобається. Але здавна кожна дівчина завчасно готувала його сама, ретельно вишиваючи певний візерунок. В орнаменті не повинно було бути чорної нитки, щоб життя було світлим, радісним і щасливим. Важливо, щоб цей рушник, за традицією, постелили під ноги нареченим свідки і ніхто, крім молодих, на нього не став. Інакше стороння людина може забрати їх благословення, особливо якщо це станеться в церкві на вінчанні.

Внесення нареченої в будинок на руках.

Майже всі знайомі з традицією – вносити новоспечену дружину в будинок на руках, але ось що це означає, навряд чи хтось про це замислювався. А ось наші предки були впевнені, що саме на порозі стоїть нечиста сила, а перенісши наречену на руках, можна захистити її від злих дyхів, негласно демонструючи цим жестом, що як чоловік, наречений готовий захищати молоду дружину все своє життя.

Коровай

Коровай на весіллі є невід’ємною традицією і символізує майбутній достаток сім’ї і їх благополуччя. Чим вишуканіший коровай, тим благополучніше буде життя молодих. Обов’язковими є на короваї орнамент і дві обручки, зображених в центрі короваю, що символізують вірність подружжя, а так само їх нерозлучність до кінця своїх днів. Право першим відкусити від короваю надається молодим, а потім бажано роздати його всім гостям по невеликому шматочку, що позначає загальне скріплення союзу. На Західній Україні молодим підносять великий калач з медом, щоб життя у молодих було ще й солодким.

Зняття фати і надягання хустки.

 Це так само дуже давня традиція, якої, за звичаєм, дотримуються багато і до сих пір. Зазвичай це робить свекруха, а означає це дійство остаточне прощання з безтурботним незаміжнім життям і вступ в статус подружжя. За традицією, наречена повинна станцювати танець зі своїми незаміжніми подружками і родичками, надягаючи по черзі їм на голову свою фату, тим самим пророкуючи їм легке знайомство з чоловіком і вдале заміжжя.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео