Від 100 до 850 злотих: тернополяни розповіли про «ціну» заробітків

bydnylyudi-7f8998587d608795e14b60379a6014d8

Карантин вніс суттєві поправки у кожну зі сфер життя не лише українців. До прикладу, у сусідній Польщі роботодавці збільшили оплату перевізникам, аби ті шукали працівників з України. «Подобрішали» навіть до викликів на роботу.

- Раніше поляки не дуже хотіли платити гроші за пошук працівників, а ще менше - надавати виклики для запрошень на роботу, - ділиться тернополянин Михайло, який вже понад десять років курсує Європою, розвозячи заробітчан. - Тепер кожен, з ким я співпрацюю, надає виклики, а ціни за привіз зросли вдвічі, а то й утричі, залежно від терміновості.

Як результат, чоловік навіть перестав брати гроші із заробітчан. В оплату рахує лише вартість дороги.

- Звісно, зараз можна заробити більше, однак я ризикую. І на кордоні, і везучи людей. На кордоні на коронавірус нікого не перевіряють, міряють лише температуру. У мене теж тест-систем немає, тому довіряю, покладаюся на совість людини.

Якщо раніше тернополяни за пошук роботи та довезення до місця праці й назад платили від 300 злотих, то тепер, на час «акції», можна вкластися у 100-150.

Однак, як заявляють самі заробітчани, більшість перевізників навпаки ціну підвищують.

- На літо хотіла поїхати на роботу, поки у відпустці власним коштом. То разом із викликом та дорогою мені сказали 850 злотих, - каже жителька Чортківщини Христина. - Це майже утричі дорожче! Змушена залишитися вдома, оскільки за два місяці мені б «відбилася» лише поїздка.

Є і такі, хто вже на заробітках.

- Я візу робила ще до початку пандемії, єдине - чекала відкриття візового центру для отримання документів, - каже Зоряна, жителька Бережанщини. - Та й роботодавця мала свого, у якого працюю вже кілька років, то платила лише за дорогу - 250 злотих. В один бік - це задорого. Але я їду на рік, гроші відроблю точно.

На час пандемії ціни й справді більше залежать від совісті людей. Однак усі, з ким спілкувався «Терен», порадили не гнатися за користю. Адже за найменшою вартістю можуть ховатися шахраї. Найкраще за пошуком роботи звертатися до тих перевізників, з якими вже працювали ви, або ваші близькі, друзі.

До слова, 16 червня цього року Верховна Рада ухвалила Закон про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон. Останній направлений на врегулювання вартості пошуку роботи за кордоном, захист від шахраїв тощо. Ознайомитися із повним текстом можна ТУТ.

Нагадаю, заробітчанка з Тернопільщини проміняла Польщу на Волинь.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео