Анастасія Кисіль

«Тиснуть на лікарів і вивозять обладнання»: міністр Ляшко у Тернополі розповів про медзаклади на окупованих територіях

Із кожним днем все гірший і гірший зв’язок з адміністрацією цих медзакладів і працівниками

400 закладів охорони здоров’я усіх рівнів зараз знаходяться на окупованих територіях. Про це під час брифінгу у Тернополі повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

З кожним днем все гірший і гірший зв’язок з адміністрацією тих закладів та працівниками. Окупанти тиснуть на лікарів, щоб вони йшли на співпрацю, підписували з ними договори. Водночас, ми як держава продовжуємо платити всім закладам незалежно від того, де вони перебувають, - каже він.

Також міністр  зазначив, що росія з початку окупації жодного разу не відкрила зеленого коридору для того, щоб завезти лікарські засоби. 

Все, що нам вдається доставляти, це через різні механізми співпраці з волонтерами. Це все з великим ризиком. На жаль, ми вже втрачали волонтерів, які перевозили ліки на непідконтрольну українському уряду територію, - розповідає Віктор Ляшко.

Зафіксовані випадки, коли росіяни викрадають у наших медзакладів обладнання. 

Забирають з Херсонської області, а завозять в Донецьку. Це і УЗД апарати, і апарати штучної вентиляції легень. Також бачити вилучення  препаратів, які використовуються для лікування інфарктів, які вивозили на територію півострова Крим. Ці всі факти зафіксовані, - каже міністр охорони здоров’я. 

Нагадаємо, Віктор Ляшко побував з робочим візитом у Тернополі 18 липня. Він оглянув проєкт будівництва нейрореабілітаційного комплексу у місті. Побував у новоствореному відділенні кардіохірургії та трансплантології і в операційному блоці обласної клінічної лікарні. А також провідав пацієнта, якому провели пересадку серця.

До слова, у Тернополі планують відкрити новий нейрореабілітаційний комплекс. У ньому зможуть проходити реабілітацію постраждалі від війни.

Фото Тернопільської обласної військової адміністрації 

Вибір читачів за тиждень

Відео