Віра Олександрович

«Україні треба взагалі відмовитися від «Євробачення-2019», - впевнений тернополянин Андрій Підлужний (фото, відео)

Підлужний_ф

Дискусії навколо українського відбору на пісенний конкурс «Євробачення-2019» усе не стихають. Причому до обговорення вже активно долучився і відомий тернопільський співак та композитор Андрій Підлужний.

Нагадаю, спричинила скандал співачка Ганна Корсун (сценічне ім’я - Maruv), яка здобула перемогу у національному відборі, але на конкурс у Тель-Авів не поїде. Так вирішили у «Національній суспільній телерадіокомпанії України». В їхньому офіційному повідомленні йдеться, що «суспільний мовник і співачка не дійшли згоди щодо участі в пісенному конкурсі «Євробачення-2019» через низку причин».

Варто зауважити, що, згідно із правилами «Євробачення», мовник-учасник повинен був забезпечити неполітичний характер конкурсу, а ситуація, що склалася навколо нацвідбору цього року, мала ознаки політизації. З цим згодний і Андрій Підлужний. Втім, він чітко окреслив й інші причини, що повинні змусити Україну відмовитися від участі у конкурсі.

Цитуємо його допис у соціальній мережі «Фейсбук»:

«Цей конкурс споконвічно мав багато різного плану проблем, тому не варто робити істерику, «що щось там на весь світ позор чи ще щось»... Те, що відбулося, це справді наслідок закулісся, а публічне обговорення проблеми свідчить про те, що в нас нарешті людям не байдуже, у них є відчуття гідності. Це - справді не «рядовий обласний конкурс, а міжнародний». Тому варто тій «талановитій особі» відкрити рот і сказати: «На Укрине все супер, ми тут бухаем и танцуем і вабще русскіе наші братья» і буде до дупи робота всіх дипломатів, смерті наших хлопців і все горе, що принесли нам «кремляді», піде коту під хвіст рівно, як виступ «однояйцевих»...

Марув
Марув

Я повторюсь: у 1974 році італійський державний канал RAI відмовився транслювати конкурс через пісню своєї ж учасниці Джільоли Чінкветті. Цензори каналу боялися, що пісню із назвою «Si», що перекладається з італійської, як «Так», можуть сприйняти, як пропаганду напередодні референдуму. Італійці якраз мали проголосувати за скасування або збереження закону, що дозволяє розлучення. За результатами референдуму, розлучення в Італії були таки дозволені, а італійська представниця посіла друге місце. Перемогу на «Євробаченні-1974» здобула група ABBA зі своїм легендарним «Waterloo». У тому ж таки 1974-му через турецьке вторгнення на Кіпр Греція відмовилася від участі в «Євробаченні-1975». Проте вже у 1976-му Афіни відправили свою представницю на конкурс із піснею «Panagia Mou, Panagia Mou», де йшлося про табори для біженців замість туристичних кемпінгів та спалені будинки на острові... У 2009-му Грузія не поїхала на «Євробачення» до Москви, хоча і конкурсанти, і пісня були готові. Після початку грузинсько-російської війни у серпні 2008-го гурт «Stephane & 3G» записав пісню «We don't wanna put in» і саме з нею хотів виступити на конкурсі.

Проте організатори вбачили у ній політичний підтекст, бо вже занадто співзвучним було слово «put in» із прізвищем тодішнього російського прем'єра Владіміра Путіна. Грузинів попросили змінити слова пісні. Однак ті не те, що не захотіли міняти слова, а вирішили взагалі бойкотувати «Євробачення-2009» у Москві…

Усе це до того, що цей конкурс має всі ознаки і політичного, і не завжди досконалого у всіх сенсах. Напевно всі звертають увагу, що там вже заздалегідь зрозуміло, що скандинави по 12 балів дають Швеції, Норвегії, Данії.. і т. ін... Думаю, це тільки «видимі рифи», а система голосування взагалі викликає безліч питань! Проблема є і вона очевидна. Чудово, що є люди, яким не байдуже, хто і чому представлятиме нашу країну!

Снимок_Підлужний
Снимок_Підлужний

…Європа мала нас в одному місці... і наші цінності, і щирість, і талант... Тому я, за різних умов, чи під час, чи до війни, ніколи не мріяв і не прагнув брати участь в цьому конкурсі... Але сьогодні, на мою думку, було б правильно ВІДМОВИТИСЯ ВІД КОНКУРСУ, адже в країні йде ВІЙНА! Відмовитися, бо в конкурсі бере участь представник країни-вбивці і т. ін. Це б мало значно більшу користь для України, ніж будь-який вдалий виступ чи номер! І це було б зрозумілим і логічним кроком не тільки для Європи, а й для всього світу!».

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео