Ціна свинини піднялась до передвеликоднього рівня минулого року (Агроновини)
Ціни на ринку живця у другій половині квітня повернулися до минулорічного рівня – 49-52 грн/кг.
Про це свідчать дані моніторингу закупівельних цін на свинину живою вагою, який проводить Асоціація свинарів України (АСУ).
– Середня позначка цього тижня «зупинилася» на рівні 50,4 грн/кг, що лише незначно поступається середній ціні за тиждень до Великодня минулого року, – говориться у повідомленні АСУ.
Як зазначається, жвава підготовка операторів ринку м`яса до Великодніх свят та сподівання на активнішу реалізацію з початком сезону пікніків протягом тривалих святкових вихідних дозволила ціні закупівлі продовжити висхідний рух. Тож постачальники живця цього тижня змогли реалізувати товарні партії на 3-6 грн/кг дорожче, ніж тижнем раніше, а середня ціна закупівлі піднялася на 11,9%.
– Втім, гравці ринку не очікують подальших цінових «ривків». На думку більшості операторів, протягом останнього тижня квітня ціна на ринку живця укріпиться на досягнутому рівні, а можливі зміни котирувань окремих постачальників не будуть значними. Так, більшість учасників Асоціації «М’ясної галузі» очікує, що ціна заготівлі свинини наступного тижня триматиметься в межах 49-51 грн/кг. Тож можна сказати, що український ринок синхронізувався з європейським, де наступного тижня очікують «спокійнішу» цінову динаміку, – додають в асоціації.
Експерт: фермерам необхідно відкривати прямі ринку для збуту
Держава повинна відкривати прямі ринку збуту товарів для підтримки українських фермерів. Таку думку висловив депутат Європейського парламенту від Партії Зелених (Австрія) і член Комітету з питань сільського господарства та розвитку села (AGRI) Томас Вайц в рамках прес-зустрічі.
– Сільське господарство є ключовим елементом сільського життя. І чим краще йтимуть справи у фермера, тим краще житиме село. Тому українська влада має допомагати малим та середнім фермерам з виходами на прямі ринки продажів, – говорить Томас Вайц.
Він зазначив, що в Австрії, наприклад, уряд сприяє тому, щоб продукцію фермерів (мед, овочі, фрукти тощо) закуповували місцеві та туристичні магазини.
– Крім цього, держава проводить політику громадських закупок – поставки продукції в дитячі садочки та лікарні від малих та середніх виробників, – додав експерт.
Фото з допису