У Чорткові з'явилося соціальне таксі (відео)

taksi

Ще у 2018 постановою Кабінету Міністрів України уряд започаткував соціальну ініціативу – придбання за кошти державного бюджету при співфінансуванні з місцевих бюджетів спеціалізованих автомобілів для людей з інвалідністю, так зване соціальне таксі. Чортківська міська рада одразу ж взялася реалізовувати програму на придбання автомобіля на умовах співфінансуванні (вартістю орієнтовно 1 млн 200 тис. грн), втім отримала відповідь, що постанова стосується виключно об’єднаних територіальних громад. 

Міський голова Чорткова Володимир Шматько разом із дітками з міського комунального центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю «Дорога в життя» записали відеозвернення до тодішнього прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, розповівши про негайну необхідність придбання такого автомобіля для Чорткова та попросили його посприяти у вирішенні проблеми, йдеться на сторінці міськради.

Згодом спеціально для Чорткова до діючої постанови прийняли зміни, згідно з якими міста обласного значення із населенням до 50 тис. осіб теж могли претендувати на придбання спеціалізованого автомобіля. Потім було утворено службу з перевезення осіб з інвалідністю «Соціальне таксі» при Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальний послуг) міста Чорткова.

За майже рік, відколи Чортків почав претендувати на отримання автомобіля, у країні змінилось чимало. Втім, чинний уряд на чолі з Олексієм Гончаруком продовжив добрі починання попередників і, нарешті, новенький спеціалізований бус Peugeot Boxer прибув до нашого міста. Автомобіль 2019 року випуску, укомплектований спеціальним підйомником, кількість місць – 6, а 2 з них для людей на інвалідних візках.

У Чорткові проживає більше ста людей, котрі змушені користуватись інвалідними візками. Вони, на жаль, неодноразово стикались із проблемою пересування – не кожен водій таксі приїжджає на такі виклики та погоджується допомогти. Особливо важливим створення «соціального таксі» є для двох закладів у місті, де навчаються та перебувають діти з інвалідністю – комунального центру соціальної реабілітації осіб з інвалідністю «Дорога в життя» та благодійного центру «Дім милосердя».

Втім відтепер все зміниться, адже згодом буде створено єдину диспетчерську службу, через яку безкоштовно здійснюватимуться всі виклики «соціального таксі». Спеціально обладнаний бус – надзвичайно потрібна річ для таких людей, оскільки тепер вони зможуть, за попереднім записом, потрапити до лікарні чи потрібної установи. Зауважимо, що вони за це не платитимуть ні копійки, а кошти на пальне виділятимуть із бюджету міста.

Фото та відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео