Тетяна Бакай

У громаді на Тернопільщині відкрили Алею Героїв (фото)

Алею облаштували поблизу церкви у центрі села Озерна. Кожен, проходячи повз, матиме змогу віддати шану Героям та помолитися за них

Алею Героїв відкрили у селі Озерна на Тернопільщині. На 13 стендах зобразили фото 13 захисників із Озерянської громади, які віддали своє життя за Україну. Відкриття Алеї відбулося на День незалежності України. 

Герої доти житимуть у наших серцях, доки ми про них пам’ятатимемо, - наголосили священники під час освячення Алеї. 

Маємо пам’ятати про кожного

Облаштували Алею Героїв у центрі Озерної поблизу церкви Пресвятої Трійці. Тепер кожен, проходячи повз, матиме змогу віддати шану захисникам та помолитися за них. 

Місце Алеї є дуже символічним. Вона розташована між дитсадком та парафіяльним храмом, – між спорудами, які закладають основи виховання, віри, людяності та патріотизму, як в дорослих, так і в зовсім юних українців. Ця Алея є символом жертви, яку принесли наші воїни і про яку жоден з нас не має права забувати, - каже отець Андрій Кицак.

На відкриття Алеї Героїв прийшло чимало жителів села. Війна забирає життя найкращих синів України, залишає дітей без батьків. Тому усі повинні пам’ятати про кожного, хто зображений на цих стендах, кажуть місцеві жителі.  

Ми зобовʼязані памʼятати наших Героїв, які поклали своє життя за Незалежність України, за нашу волю. Важливо памʼятати їхній подвиг. На мою думку, у кожному місті і селі повинна бути така алея памʼяті про наших захисників, - каже жителька села Соломія Любачівська. 

Рідні і друзі загиблих Героїв розповідають, що бачити їх фото на цих стендах дуже важко. Але розуміють, що йти воювати – це був їх свідомий вибір. Пам’ять про захисників назавжди залишиться у серцях найближчих їм людей. 

Світ без нього вже зовсім не такий, як раніше 

На Алеї Героїв можна побачити стенд з фотографією Героя з Озерної Сергія Ушкевича. Він загинув 17 липня 2022 року в бою на Харківщині.  Батьки поховали двох синів, життя яких забрала війна. 3 листопада, виконуючи бойове завдання у Луганській області загинув старший брат Сергія Андрій Ушкевич.  Обоє братів служили в одному підрозділі.

Сергій був людиною, спогади про яку завжди зігріватимуть серце й утішатимуть душу. Не знаю, чи вмів ще хтось так щиро вірити в добро, як наш Герой. Завжди був усміхненим, жвавим, цілеспрямованим, а в очах його горів вогонь, що був світліший за найяскравіші зорі та тепліший за сонце. Сергій вмів бути справжнім другом, який підбадьорить, підтримає та втішить. Поруч з ним будь-який смуток розвіювався наче дим через подув вітру. Я й досі сміюсь, коли згадую наші пригоди, які, на жаль, проживатиму знову лише у своїй пам‘яті, - ділиться зворушливими спогадами близька подруга Сергія Ушкевича Марта Грибачова. 

Марта часто спілкувалася з Сергієм, коли він був на фронті. Він асоціювався з лицарем, який мужньо боровся зі злом та захищав свою Батьківщину. День, коли дізналася про його загибель, запам'ятає на все життя. 

Відчуття, ніби гостре лезо пронизувало серце, а потім повільно його шматувало… Я впевнена, що зі мною погодяться всі, хто знали Сергія, що без нього світ вже зовсім не такий, як раніше, - каже близька подруга захисника. 

Читайте також: «Хочемо, щоб ніхто з них не був забутий»: у Тернополі вшанували полеглих на війні захисників.

У Тернополі встановили інсталяцію з соняхами в пам’ять про загиблих Героїв.

Фото з фейсбук-сторінки Озернянської громади

Вибір читачів за тиждень

Відео