У Кам'янках на Тернопільщині - справжній огірковий сад

На понад одному гектарі землі облаштували незвичний для нашого краю об’єкт – скляну теплицю за останніми вимогами часу

 
 
На Тернопільщині підприємства, де вирощують тепличні овочі, можна порахувати на пальцях однієї руки. Хоча наш край ще за часів Союзу славився так би мовити нелегальним бізнесом: вирощуванням тепличних овочів у Заліщицькому і Борщівському районах. Звісно, теплиці у приватних господарствах особливою масштабністю не відзначалися, але доходи їхнім власникам приносили стабільні. Отож оскільки ця справа потребує чималих вкладень і ризиків, нині нею займаються одиниці.

У Кам’янках на Підволочищині на 1 гектарі 30 сотих земельної площі облаштовано незвичний для нашого краю об’єкт – скляна теплиця за останніми вимогами часу, пише Сільський господар.
 

Зелене диво під склом

 
Обладнання – нідерландське, встановлене як працівниками польської компанії, так, і частково, місцевими умільцями. У керівниці - підприємиці Світлани Баранівської є плани щодо розширення території під теплицями, але тепер із зрозумілих причин, основне завдання – утримати тепличний бізнес «на плаву».

Емоції від споглядання цієї об’ємної площі зелені передати складно. Фаховий агроном, недавній випускник Заліщицького аграрного коледжу та Національного університету біоресурсів і природокористування України Назар Сельський пояснив, що тут вирощують огірки за європейською технологією – гідропонікою. Нідерландські тепличні гібриди огірків ЯНІ і помідорів МАНУСА. Спершу кожну рослину в спеціальному кубику вирощують у середньому 27 днів (термін залежить і від погодних умов). Потім пересаджують у спеціальні метрові імпортні мати, підводять індивідуальні крапельниці. Надалі комп’ютер сам регулює подачу води чи біодобрив рослині.

 

Вирощуємо огірки до червня, далі нерентабельно, оскільки в торговельну мережу починають надходити огірки з городів. Натомість висаджуємо томати і врожай збираємо майже до Нового року, – каже Назар Сельський.

Усю вирощену продукцію відправляють закупівельникам з Хмельницького, Тернополя, Чернівців і Львова.

Овочі смачні і без хімії

У багатьох є недовірливе ставлення до тепличної продукції. Мовляв, туди додають чимало хімічних препаратів, тих же добрив. Виявилося насправді, що це далеко не так, якщо продукцію вирощують правильно, можна навіть сказати совісно. Так, як у тепличному господарстві в Кам’янках.



У нас огірки і помідори отримують біодобриво і воду. Кількість поливів залежить від погодних умов, – продовжує Назар Сельський. – Бачите, над кущами огірків вивішені спеціальні пастки, що мають запах феромонів. Це «притягує» комах шкідників, зокрема, білокрилку. Гербіцидів не вносимо. Ще у спеціальних мішечках утримуємо мух, які знищують білокрилку. Для запилення помідорів замовляємо своєрідні вулики із джмелями. Тобто овочі з городу можуть мати вдосталь нітратів, бо для їхнього обробітку використовують гербіциди, а з нашої теплиці продукція смачна і якісна. У цьому переконалися всі, хто стабільно купує наші огірки і помідори.

Щодо догляду за рослинами, то варто відзначити, що хоча теплиця під склом, погода дуже впливає на їхній ріст і врожай. Помітно зменшується врожайність за хмарної погоди, коли огіркам не вистачає сонячного тепла. Як би комп’ютер точно не регулював температуру щогодини, сонце і дощ впливають на теплицю по-своєму… До речі, від сонця залежить майже 40 відсотків врожайності огірків.

У закритому ґрунті рослини менше хворіють

У теплиці мікроклімат своєрідний. 33 тисячі рослин отримують необхідну кількість води і біодобрива. Цікавилися ми, чи не хворіють вони, оскільки останніми роками чимало тих, хто має городні ділянки, не змогли уберегти від фітофтори не тільки картоплю, а й ті ж помідори. Нас запевнили, що під корінь кожну рослину ще у розсаді підживлюють фугніцидом, вона стає здоровою і в закритому приміщенні хвороби її не чіпають.
Газ до теплиці свого часу підвели, але його не використовують. Дуже дорого. Натомість опалюють вугіллям.

Підприємців, що займаються тепличним бізнесом принаймні на Тернопільщині, небагато. Тому контактують між собою, діляться як досвідом, так і тим, що не можна робити під час догляду за рослинами. Бізнес ризикований, оскільки державної підтримки цієї справи фактично не існує, тому підприємці можуть розраховувати хіба на власні кошти і сили.


Фото Сільського господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео