Орест Сарматський

У космосі вже збирають урожай (Агро-новини)

тр21

Астронавти, що працюють на МКС, зібрали черговий врожай китайської капусти сорту Токіо Бекана. Про успішні результати вирощування китайської капусти в космосі повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на сайт NASA.

За повідомленням агентства, рослини були вирощені в спеціальних модулях Veggie. У них підтримується оптимальний рівень освітлення, а поживні речовини подаються до рослини зі спеціальних «подушок».

Вирощуванням китайської капусти займався американський астронавт Джек Фішер. Частина зібраного врожаю увійде в раціон харчування космонавтів, а решту помістили в герметичний контейнер та після повернення на Землю віддадуть на вивчення вченим, які вивчають вплив невагомості на ріст рослин і їх дозрівання.

2102
2102

У повідомленні підкреслюється, що такі експерименти допоможуть не тільки в майбутньому забезпечити космонавтів на космічних кораблях їжею з власних садів і городів, а й чинять сприятливий емоційний вплив на психіку членів екіпажу.

В Україні зменшилось поголів’я свиней

У травні поголів’я свиней на 7,3% менше ніж на цей час минулого року. Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» з посиланням на ДССУ.

Чисельність свиней в Україні скоротилась до 6, 62 млн голів. Це на 77 тис. голів менше ніж на початку квітня цього року та на 0,5 млн свиней менше ніж на перше травня 2016 р.

Так, кількість свиней, утримуваних сільськогосподарськими підприємствами опустилась нижче позначки 3,5 млн голів, втративши 6,7% у порівнянні з травнем 2016 р. Скорочення кількості виробничих потужностей торкнулося більше половини областей, проте помітнішими такі зміни були на Дніпропетровщині, Полтавщині, а також в Запорізькій та Харківській областях. Аналітики АСУ зазначають, що зміни в останній мають тимчасовий характер і пов’язані з тим, що один з найбільших операторів як регіону, так і країни оновлює поголів’я.

2101
2101

Водночас, свиногосподарства Львівщини та Хмельниччини, а також Київської та Кіровоградської областей наростили чисельність поголів’я, порівняно з попереднім роком. Так, спільні зусилля згаданих областей додали 83,4 тис. свиней, що дещо компенсувало втрату «індустріального» поголів’я в інших регіонах.

Сімейні ферми відродять вівчарство в Україні

Малі та середні підприємства, а також організація невеликих сімейних ферм, зможуть відродити вівчарство в Україні, про це повідомили в Національному науковому селекційно-генетичному центрі вівчарства інституту тваринництва «Асканія-Нова». Про йдеться на сайті «УБР».

В інституті є розроблені бізнес-моделі розведення овець, розраховані для сімейної ферми, є генотипи, із яких можна створювати племінний молодняк різних напрямів, є розроблені технології, а також досвідчені кадри.

2103
2103

Моделі для сімейної ферми розраховані на 300 маток. Через рік стадо складе 600 голів. Таке поголів’я протягом року може дати на виході близько 30 т м’яса у вигляді тушки.

Зараз в інституті ведуться розробки з виведення м’ясних порід овець, які були б максимально пристосовані до степної зони півдня України.

Вибір читачів за тиждень

Відео