Віра Олександрович

У кожній лікарні на Тернопільщині вже використовують по тонні кисню на добу (фото)

Засідання1

Цієї осені COVID-19 став «пандемією невакцинованих», наголосила головна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук. За її словами, ситуація із захворюваністю нині у нашому краї – неблагополучна, навіть критична.

Таку заяву керівниця обласного Центру контролю і профілактики хвороб (ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» - прим.) зробила сьогодні, 20 жовтня, під час термінового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС).

Чайчук
Чайчук

Нагадаємо, наша область за кількома показниками вже перебуває у «помаранчевій» карантинній зоні, а це - перехідна позиція до «червоного» рівня епіднебезпеки.

- За цей сезон (із 01.06.2021 р. – прим.) у Тернопільській області виявили COVID-19 у 686-ти вакцинованих, - каже Оксана Чайчук. - Більшість випадків були легкої форми, а деякі пройшли безсимптомно. У частини захворілих ми виявили вірус лише тому, що ці люди були серед контактних. До лікарень потрапили лише 6-ро вакцинованих.

На Тернопіллі діють 59 пунктів вакцинації і 15 відповідних центрів у великих населених пунктах. Загалом в області щеплення також можуть робити 47 мобільних бригад медиків. Вони цілком можуть виконувати 6 310 вакцинацій на добу. Але такого темпу у нас досі не досягнули. Щодня вакцинують тільки 1,5-4 тисячі жителів. Причому деякі пункти в окремі дні не приймають жодного охочого вакцинуватися, підкреслила директорка обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

Засідання2
Засідання2

- Якщо порівняти із минулим тижнем, то у нас збільшилася кількість виїздів екстреної медичної допомоги, - стверджує вона. - Щодня це - майже 100 викликів. Значне навантаження лягає на лікарні.

Зросли витрати на кисень. Так, у лікарнях використовують по 1 тонні кисню на добу. Це коштує 20 тис. грн для кожного медичного закладу.

- Щоб утворився колективний імунітет, ми повинні вакцинувати 70% населення області, - уточнює вона. – Але до цієї цифри ще дуже далеко. Від початку вакцинації, станом на 20 жовтня, на Тернопіллі щепили близько 325-ти тисяч жителів.

Засідання3
Засідання3

За її словами, тішить цифра вакцинації лише серед медиків – 93,1%. Відтак за останній час летальних випадків серед цієї категорії пацієнтів взагалі не фіксували. Озвучили на засіданні і ще одну цифру: серед щеплених на Тернопіллі – 60% міського населення. На думку медиків, це відбувається тому, що дуже бракує чесної інформації про вакцини і агітації щодо щеплення від коронавірусу у селах. Тож голова обласної держадміністрації Володимир Труш вимагав у голів громад наростити зусилля у цьому напрямку.

- Я не раз наголошував, що теперішня ситуація з коронавірусом, - це «епідемія невакцинованих», - каже він. - Ми повинні імунізувати необхідну кількість людей для вироблення колективного імунітету у населення. Вакцина працює! Це вже навіть статистика підтверджує, яку сьогодні оголосили медики.

Він нагадав, що у разі введення «червоного» рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише тоді, коли 100% працівників матимуть «зелений» COVID-сертифікат.

Засідання4
Засідання4

- А ми чуємо, що є осередки недуги у школах, - додає очільник ОДА. – Лише у жовтні виявили 144 випадки недуги у вчителів. Тобто хворий педагог прийшов і заразив своїх учнів. Шановні батьки, ви хочете, щоб учитель поділився хворобою із вашою дитиною? Я – також батько. І такого не хочу.

Зауважимо, чинні обмеження «червоного» рівня не будуть застосовувати за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів і басейнів «зеленого» COVID-сертифікату.

- Нам негативна картина не потрібна! – зауважує Володимир Труш. – Ви всі добре пам’ятаєте, що було, коли оголошували локдаун. Нам треба, щоб бізнес працював і платив податки у бюджет, а люди мали зарплату. Тому треба активно включитися у кампанію з вакцинації.

Засідання5
Засідання5

До слова, кожному голові громади на Тернопільщині вже відправили проект програми вакцинації. Цього документу очільники й повинні надалі дотримуватися. Окрім того, в органах самоврядування краю, незабаром можуть ввести обмеження на відвідини своїх підрозділів, як це зробили у Тернополі. Зокрема, у приміщеннях обласної ради та обласної держадміністрації для невакцинованих обмежать доступ до кабінетів уже із 21 жовтня. Фото з трансляції засідання на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук» і сайту ОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео