Оксана Мацьопа

«Людина-епоха»: відкрили пам'ятну виставку на честь митця з Тернопільщини

Виставка приурочена до 80-річчя з Дня народження Ніла Зварунчика

Пам'ятну виставку «Ніл Зварунчик — людина-епоха» відкрили в обласному літературно-меморіальному музеї Юліуша Словацького у Кременці. Про це повідомили організатори.

Виставка людини-легенди, людини-епохи, якого, на жаль, з нами немає. Ніл Григорович Зварунчик - митець із невичерпним щирим гумором, козацьким характером, який міг прості деревʼяні ночви перетворити у витвір мистецтва, а в картинах залишити частину загадкової душі. В роботах художника продовжують жити майстерно виведені пензлем тихі вулички Кременця і давно знищені та забуті архаїчні колоритні будиночки. Чекаємо кожного, хто хоче згадати видатного художника і помилуватися його унікальними і неповторними роботами, — пишуть організатори.

Картина Ніла Зварунчика «Місто Кременець» (олія)

Ніл Зварунчик є автором скульптур міського парку у Кременці, меморіальних таблиць, оформив музей у школі села Вілія Шумського району. Організатор п’яти персональних виставок. Займався реставрацією пам’ятника Богдану Хмельницькому та його встановленням. Брав активну участь в оформленні міста до святкових та ювілейних днів. 25 липня 2005 року Міністерством культури і мистецтва України нагороджений почесною відзнакою за досягнення в розвитку культури і мистецтва. Помер у 2020 році у Кременці. 

Фото з фейсбук-сторінки обласного літературно-меморіального музею Юліуша Словацького

Вибір читачів за тиждень

Відео