У Кременці рятувальники на гарячому піймали палія (фото)

спалення трави

47-річного кременчанина, котрий палив траву поблизу заправки, піймали на гарячому місцеві рятувальники. Вони помітили чоловіка і вогонь, коли їхали на гасіння покладів торфу на території Білокриницької сільської ради. Для фіксування адміністративного порушення викликали поліцію. Тепер палій заплатить штраф.

– В момент руху пожежної техніки та особового складу пожежної частини на гасіння не облікованих покладів торфу, що горять на території Білокриницької сільської ради, начальник районного відділу на та начальник пожежної частини помітили горіння сухої трави поблизу автозаправної станції. Зупинившись для ліквідації загоряння, «на гарячому» спіймали мешканця м. Кременець, який саме здійснював спалювання сухої рослинності. У скоєному громадянин зізнався та пояснив, що причиною його вчинку стало те, що дорога була захаращена і таким чином він хотів здійснити «благоустрій» зазначеної дороги, – повідомили у Кременецькому РВДСНС.

У Кременецькому РВ УДСНС у Тернопільській області наголошують, що з початку року на території району зафіксовано 69 випадків загорання сухої рослинності. Нагадують про шкоду цієї процедури, а також за відповідальність за неї.

– Випалювання сухої трави має негативні наслідки як для природи, так і для людини. Їдкий та густий дим від спалювання сухої рослинності та її залишків впливає на стан здоров’я людей: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, алергічних реакцій та захворювань серцево-судинної системи. Самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи у розмірі від 170 до 340 гривень на громадян і від 850 до 1190 гривень на посадових осіб. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680, а на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень.

Крім того, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність. Це штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк. Якщо внаслідок пожежі загинули люди або тварини, то такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років, – нагадують рятувальники.

Фото Кременецького РВДСНС

Вибір читачів за тиждень

Відео