Віра Олександрович

«У нас немає можливості прийняти борт із Китаю», – стверджує головний медик Тернопільщини (фото, відео)

Тернопільщина – одна із небагатьох в Україні, де немає обласної інфекційної лікарні. Наявні медичні заклади – розміщенні фактично у центрі Тернополя, при цьому вони не забезпечені достатньою кількістю оснащення для боротьби із важкими інфекціями.

Тож це має переконати Уряд у неможливості прийняти у нас борт із Китаю. Йшлося про це під час сесії обласної ради сьогодні, 19 лютого. Саме на цьому засіданні депутати одностайно проголосували за недопущення розміщення евакуйованих із Китаю українців у нашій області.

Хвилина мовчання
Хвилина мовчання

Прикметно, що розпочали засідання хвилиною мовчання. Цим усі присутні в залі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та усіх загиблих за незалежність України. Після цього депутати проголосували за порядок денний – 38 «за». І взялися до розгляду питання «Про напружену ситуацію, що складається в Тернопільській області через інформацію, яка набула поширення 17 лютого щодо намірів Уряду розмістити на території Тернопільщини близько 100 осіб, евакуйованих із Китаю».

До трибуни серед перших пішов Володимир Богайчук – начальник управління охорони здоров’я обласної держадміністрації (ОДА). Він заявив, що є чітка позиція місцевих фахівців і влади щодо неможливості прийняти в області борт із Китаю. До того ж, медик наголосив на необхідності виділення коштів на створення умов для надання медичних послуг інфікованим хворим, адже наші лікарні не можуть похвалитися надсучасним оснащенням.

Керівник Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Оксана Чайчук також повідомила депутатам і представникам Микулинецької громади, що область не повністю готова для прийняття евакуйованих із Китаю. Мовляв, вона не впевнена, що наша госпітальна база готова до появи хворих на коронавірус, але варто бути готовими до всякого.

Проте медик наголосила, що необхідно все зробити, щоб підготуватися для надання таких медичних послуг. Адже ми не можемо бути впевненими у тому, що такі хворі рано чи пізно на Тернопіллі з’являться. Через це, за її словами, уже подали заявку у МОЗ, щоб вони надали фахівцям засоби індивідуального захисту.

– Ми очікуємо на цю поставку, бо наявних засобів на тривалий час не вистачить, – визнає вона. – Ми маємо схему, як слід поводитися у подібних випадках. Дослідження на місці фахівці проводять методом виключення: грип А, грип Б, а якщо ці штами не підтверджуються, маємо надсилати матеріал на дослідження до Києва.

Представник МОЗу поінформував присутніх, що мета його перебування разом із колегами на Тернопіллі – вивчення умов, які є в області, для можливості прийняття евакуйованих з Китаю. Словом, вони нічого самі не вирішують, а лише збирають інформацію як технічні експерти.

Що цікаво, саме з уст гостя з Києва прозвучало таке: якщо у когось із евакуйованих українців під час обсервації у санаторії «Медобори» чи іншому місці виявиться коронавірусна інфекція, то період перебування людей під наглядом зросте ще на 14 днів. Адже в повній ізоляції прибулі із Китаю повинні бути впродовж інкубаційного періоду недуги. Тобто, за найгіршого перебігу подій, цей процес – безкінечний.

– Ви маєте відрізняти поняття карантин і обсервація, – каже фахівець. – Карантин оголосили в Китаї. Люди, які прибувають із тієї зони – здорові, але у себе на батьківщині вони повинні відбути період обсервації, тобто ізоляції на 14 днів задля спостереження. Жоден із тих, у кого є прояви вірусної інфекції на борт літака у Китаї не сяде.

Киянин
Киянин

Втім, хвилюватися, виявляється, дійсно є про що. Наприклад, заступник начальника обласного управління-начальник відділу екологічної безпеки Олександр Панчук підтвердив: очисні споруди у «Медоборах» є, вони нині навіть не повністю завантажені, однак вся вказана система розрахована лише на обслуговування потреб санаторію, а не режимного об’єкта, який має бути під надзвичайною охороною.

Ба більше, очищені каналізаційні стоки від «Медоборів» врешті потрапляють у річку Серет. А саме із неї досі воду споживає значна кількість жителів Чорткова. Згодом ця річка потрапляє у Дністер. Тож при негативному повороті подій зараження може розповсюдитися не лише на весь південь нашої області, а й на кілька сусідніх регіонів.

Люди
Люди

А лікувати важких інфекційних хворих на Тернопіллі дійсно немає де і чим. Це ще раз підтвердив начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. Принагідно він ще раз нагадав керівникам області про необхідність допомоги медичним закладам, які стали опорними на час оголошення складної епідемічної ситуації.

Нагадаємо, про ці проблеми він вперше заявив чесно під час брифінгу 18 лютого.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео