Тамара Коблик

«У нас практично не залишилося неушкоджених теплових та гідроелектростанцій»: «Укренерго» про наслідки ракетних атак

Практично на кожну важливу підстанцію вже щось, на жаль, прилітало – на деякі підстанції по декілька разів

Атака Росії по українській енергосистемі 15 листопада була вже шостою і найбільшою за всю війну – про це на брифінгу заявив директор компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький 22 листопада.

Про це пише  Радіо Свобода.

Близько 100 важких ракет було випущено, і цілями їх були саме об’єкти енергосистеми: в основному це підстанції «Укренерго», а також українські електростанції, які виробляють електроенергію для українських споживачів. Було пошкоджено 15 об’єктів «Укренерго» в цей день, – сказав він.

Кудрицький вказав на те, що ступінь пошкодження може бути різною, але потрібен час, аби виробити і замінити обладнання на підстанціях «Укренерго».

Після цієї атаки у нас практично не залишилося в Україні неушкоджених теплових і гідроелектростанцій. Тобто для того, щоб ви розуміли масштаб цих атак і з чим нам доводиться працювати: практично вся теплова й гідрогенерація, якщо ми говоримо про великі електростанції, зазнала ушкоджень, – повідомив директор компанії.

Читайте також: На Тернопільщині з 22 листопада - новий графік відключення електроенергії

Крім того, неушкоджених вузлових підстанцій «Укренерго» також майже не залишилося:

Практично на кожну важливу підстанцію вже щось, на жаль, прилітало – на деякі підстанції по декілька разів: по три, по п’ять і навіть по вісім разів, є й такі об’єкти. Тому масштаб руйнувань колосальний і після кожної масованої ракетної атаки потрібен час для того, щоб спочатку заживити більшість споживачів, відновити можливість доставляти їм електроенергію через енергомережу, і ще до трьох днів іде на те, щоб графіки аварійних відключень... перейшли в плановий режим.

Кудрицький додав, що удари Росії створюють дефіцит генеруючих потужностей. Тобто українська енергосистема не може наразі виробити стільки електроенергії, скільки потребують споживачі.

Нагадаємо, Тернопільщина - у переліку областей, де найбільше проблем з електрикою.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео