Орест Сарматський

У Польщі очікують оновлення антирекорду врожаю яблук (Агроновини)

0401 (Copy)

Яблука врожаю 2019 року з'являться на ринку не раніше, ніж за півтора місяця, а польські фермери вже прогнозують суттєве падіння пропозиції. Деякі господарства недоберуть до 80% минулорічного обсягу яблук.

Причиною цього є екстремальні погодні умови – дві хвилі заморозків після посушливого періоду, повідомляє «Інфо-Шувар» із посиланням на freshplaza.com.

За словами польських фермерів, захисні заходи у вигляді розпилювання води в садах не дали очікуваної ефективності. Деякі дерева в садах вже залишилися без плодів.

Ситуація в розрізі регіонів досить неоднорідна, на cході та півдні країни сади постраждали менше, ніж на заході та в центрі. Попередні оцінки втрат врожаю різняться і за сортами. За словами польських садівників, найбільші втрати очікуються по сортах Голден та Айдаред, а такі сорти як Гала та Чемпіон відносно непогано перенесли погодні катаклізми.

– Після другої хвилі заморозків ми були оптимістично налаштовані, адже прийняли всі міри для захисту садів. На жаль, потім плоди почали масово осипатися. Звичайно, не всі фермери зазнали великих втрат, але деякі сади виглядають дійсно сумно. Там майже не залишилося яблук, – каже менеджерка з продажів компанії Fruit-Group Емілія Левандовська.

Польща є найбільшим виробником яблук в Європі. Місцеві трейдери вважають, що наслідки втрат врожаю в цьому році обов'язково відіб'ються на обсягах європейського експорту, він буде меншим, а польські фермери, швидше за все, будуть закривати потребу внутрішнього ринку.

– Ми не одразу оцінили масштаби проблеми, але зараз бачимо масове обсипання плодів у польських садах. Тому врожай яблук в Польщі буде не просто значно гіршим від попереднього року, цілком можливо, що пропозиція польського яблука може бути навіть меншою, ніж в 2017 році, коли ми теж мали серйозні втрати від заморозків, – каже президент Асоціації польських виробників фруктів Мірослав Малішевський.

В 2018 році Польща зібрала майже 3,8 млн т яблук, а в 2017 році валовий збір польського яблука був меншим – 3 млн т, тобто одним із найгірших за останні 10 років. Відповідно в сезоні 2017/2018 років ціни на польське яблуко були рекордно високими.

Польща також є найбільшим постачальником яблук в Україну, більше 90% всього імпорту в нашій країні – це польське яблуко.

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Експерт: на ринку молока немає надлишку попри сезонний приріст

Середні ціни на молоко в Україні у травні продовжили демонструвати низхідний тренд.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока.

– Його не зупинила навіть стабілізація у другій половині місяця, яка стала можливою в результаті заключення нових експортних контрактів на продаж сухого молока. Їх будуть виконувати протягом літніх місяців, – коментує аналітикиня Асоціації виробників молока Яна Музиченко. 

Так, середня ціна молоко екстраґатунку у травні склала 9,43 грн/кг з урахуванням ПДВ, що на 7 копійок нижче ціни квітня. Основне зниження цін відбувалося в першій половині місяця.

В другій половині ціни почали стабілізуватися, а для деяких фермерів навіть виросли. Це стосується тих господарств, які були долучені до реалізації контракту по сухому молоку. Тому, на кінець місяця у Західному регіоні переважили ціни в межах 9,10-9,20 грн/кг, у Східному – 9,10-9,24 грн. Найвищі ціни, як завжди, в Північному та Центральному регіонах – 9,18-9,42 грн/кг. Такий розвиток подій, говорить про те, що ціна на молоко екстра сорту у червні, швидше за все, буде стабільною.

Середня ціна вищого ґатунку у травні склала 9,07 грн/кг з урахуванням ПДВ, що на 13 копійок нижче квітня. Перший гатунок подешевшав на 14 копійок та в середньому коштував 8,86 грн/кг.

За неофіційними даними, не зважаючи на сезонний приріст виробництва молока (+13% у квітні/березні) надлишку сировини на ринку немає. Подальший розвиток цінового тренду буде залежати від активності експортної торгівлі та національної валюти.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео