Ростислав Фук

У скільки обійшлася головна ялинка і декорації різним містам України

У 2023 році витрати обласних центрів, в тому числі й Тернополя, на новорічні свята рекордно низькі

Соцмережами шириться фейк про 609 млн гривень, які начебто виділили з міських бюджетів на купівлю ялинок та новорічних декорацій. Ця інформація обурила громадськість. Користувачі соцмереж навіть запустили флешмоб «Ми проти ялинки, гроші на ЗСУ». У кількох містах пройшли пікети проти витрат бюджетних коштів на новорічні святкування. Рух «Чесно» проаналізував, скільки коштів насправді витратили на новорічні свята 2023–2024 років із місцевих бюджетів.

Попри складні умови воєнного часу та обмежені фінансові ресурси в містах традиційно створюють новорічну атмосферу. Цьогоріч не передбачено гучних святкувань та значних витрат із міських бюджетів. Загалом на придбання ялинок та новорічних декорацій витратили 62 тис. гривень із бюджетів у 17 обласних центрах. Такі дані Рух «Чесно» отримав у відповідь на запити до міських рад. У 2023 році витрати на новорічні свята рекордно низькі. За аналізом Руху «Чесно», минулого року святкування обійшлося 16 містам, які відповіли на запити,  у понад 200 тис., а у 2021 році — у понад 50 млн. 

Частина міст взагалі відмовилися встановлювати головну ялинку. Зокрема Вінниця, Черкаси, Рівне, Житомир, Чернігів, Херсон. У містах, де ялинки були чи будуть встановлені, з міських бюджетів кошти виділялись мінімальні. Зокрема у Чернігові витратили 12 тис. гривень на дві ялинки, а в Миколаєві — майже 50 тис. на послуги з оновлення та придбання світлових декорацій. Більшість міст використали ялинки та декорації минулих років. 

Економія бюджетних коштів була досягнута великою мірою шляхом взаємодії влади, громадян та бізнесу. Традиційно коштом бізнесу ялинки встановили у Києві та Львові. 

Головну ялинку України відкрили у День Святого Миколая на Софійській площі. Ялинка заввишки 12 метрів прикрашена іграшками у формі жовтих та блакитних сердець. Організатори назвали новорічні декорації «Хоробрі серця» і присвятили українським захисникам і захисницям.

У Львові встановили живу ялинку, яку місту подарувала подружня пара. Для декорування використали ілюмінацію та іграшки, придбані в попередні роки. 

Ялинка у Львові

У День Святого Миколая також засвітили вогні головних ялинок в Ужгороді, Тернополі, Івано-Франківську, Одесі. Ялинки змонтували за кошти меценатів, святкову ілюмінацію використали минулорічну. 

У Тернополі та Івано-Франківську ялинки прикрасили патріотичними іграшками ручної роботи, які виготовили школярі та вихованці садочків. 

У прифронтових містах ялинки не встановлювали з міркувань безпеки. У Запоріжжі головну ялинку встановили не на вулиці, а в бомбосховищі «Незламний хаб». Коштів із міського бюджету на це не виділяли, для оформлення святкових локацій залучили волонтерську допомогу та заклади культури міста.

Ялинка в запорізькому бомбосховищі

У Харкові другий рік поспіль ялинку встановили в метро, святковою ілюмінацією прикрасили сім станцій. Ялинку змонтували працівники комунальних підприємств, декорації використали з попередніх років. 

Ялинка у харківському метро

Частина міськрад замість встановлення ялинок зосередились на створенні новорічної атмосфери для дітей та придбанні подарунків. Зокрема в Житомирі та Рівному організували “Резиденції святого Миколая”, у Вінниці — “Вітальню святого Миколая”, у Миколаєві — дитяче містечко “Казка”. 

Цьогоріч міста перерозподілили кошти на пріоритетні завдання, а для підготовки новорічних свят були залучені бізнес та громадяни. В умовах воєнного стану необхідно дбати про  раціональне використання ресурсів, водночас для багатьох важлива атмосфера свята  у цей непростий рік, – йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Тернополі засвітили головну ялинку міста 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео