У Тернополі гончарі вп’яте зібралися на фестиваль «Не святі горшки ліплять»

photo_2021-08-27_13-21-33 (Copy)

Вироби з глини, зустрічі з відомими майстрами, давня кераміка, цікаві розваги та частування. У Тернополі в Парку Шевченка уже вп’яте відбувається Міжнародний фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять», який зібирає разом найкращих майстрів з усієї України.

photo_2021-08-27_13-21-38 (2) (Copy)
photo_2021-08-27_13-21-38 (2) (Copy)

- Я вважаю, що найкраще що може бути на фестивалі гончарів – це люди. Вони його творять. Цю атмосферу, цю душевність, простоту і щирість творять наші гончарі, учасники та інші майстри народного мистецтва, які приїжджають і долучаються до нас, до виставкової алеї, - розповідає Уляна Джигринюк, голова Тернопільського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва, співорганізаторка фестивалю гончарів «Не святі горшки ліплять».

photo_2021-08-27_13-21-34 (3) (Copy)
photo_2021-08-27_13-21-34 (3) (Copy)

Майстри та майстрині зібралися разом, щоб показати свої вироби та поділитися секретами виготовлення глиняного посуду. Пан Юрій розповідає, найважче в роботі - накопати та підготувати глину до ліпки, адже це довгий та кропіткий процес.

photo_2021-08-27_13-21-38 (Copy)
photo_2021-08-27_13-21-38 (Copy)

- Їду під ліс, копаю масну глину, їду в поле копаю пісну глину, тоді приїжджаю в майстерню, розмочую. Окремо ту, окремо ту, розмішую їх, переціджую, заливаю в ванну, воно стоїть, я зайву воду збираю. Потім, коли воду зібрав, ще розливаю на такі спеціальні форми гіпсові, щоб ще зайва вода відійшла, а тоді після того ще загортаю її, і на 2-3 місяці в темне місце. Воно вилежалося всьо, і тоді дістаю, на гончарний круг, раз два накрутив горнят, надекорував тай все, - поділився процесом виготовлення свої виробів гончар Юрій Моравський (м. Львів).

photo_2021-08-27_13-21-39 (Copy)
photo_2021-08-27_13-21-39 (Copy)

Серед гончарів зібралися і майстри-реконструктори, які власноруч відтворюють кераміку давніх часів. Серед звичних виробів на фестивалі представлені і посудини часів Трипільської культури та давніх народів світу.

photo_2021-08-27_13-21-40 (Copy)
photo_2021-08-27_13-21-40 (Copy)

- В Інтернонеті, було виставлено декілька таких посудин з їхнім функціональним призначенням, і мені було цікаво відтворити технологію. Одна з таких цікавих посудинок - ритуальний чайник, Індія 3 тис. р. до н.е. Він цікавий тим, що він вважається антигравітаційним, тобто воду чи рідину заливали виключно через дно. Вода там утримувалася і виливалася вже через носик, - розповідає про свої вироби гончар Сергій Томашівський (м. Кременець).

photo_2021-08-27_13-21-43 (2) (Copy)
photo_2021-08-27_13-21-43 (2) (Copy)

photo_2021-08-27_13-21-35 (Copy)
photo_2021-08-27_13-21-35 (Copy)

На фестивалі гостей чекають майстер-класи з гончарства, реконструкції, розваги для дітей, випал кераміки, частування традиційними тернопільськими стравами приготованими в глиняному посуді та вогняна скульптура.

photo_2021-08-27_13-21-32 (Copy)
photo_2021-08-27_13-21-32 (Copy)

photo_2021-08-27_13-21-34 (2) (Copy)
photo_2021-08-27_13-21-34 (2) (Copy)

Фото авторки Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео