У Тернополі майстрині завершили вишиття «Рушника Єдності» (фото)

218166289_1361630587571991_8140164663843064383_n (Copy)

Більше місяця тому у Тернополі розпочали вишиття рушника єдності, приуроченого до 30-ліття річниці Незалежності України, і відправили в м. Київ земляцтву «Буковина».

- Щодня майстрині-вишивальниці по черзі вишивали рушник Тернопілля, який згодом зіллється в єдине полотно рушників з усієї України, - повідомляє Тернопільський обласний методичний центр народної творчості.

- Стрічкова композиція рушника складається з геометричних елементів, скомпонованих у червоно-чорній гамі, вишитих технікою «хрестик». В основі композиції лежать ромби, які були найбільш поширеним видом орнаменту у вишивці слов’янських народів. Ромб – символ родючості, сприяє множенню роду і поліпшенню добробуту сім’ї. Внутрішній простір ромбів заповнено хрестоподібними розетами. Хрест – один із найдавніших сакральних знаків, знак Сонця і вогню, символ вічного життя та оберіг від темних сил.

З обох боків композиція обрамлена бордюром, який складається з кількох орнаментальних смуг: безконечник – символізує вічність, неперервність буття, трикутник – знак, який символізує Трійцю, відображає троїстість Світу, лінії – зображали землю.

Розвідною барвою вишивки є чорний колір, який є кольором інформації, прадавніх знань, зв’язку з предками. На рушникові він значить багатство, силу землі та енергії. Червоний колір несе сильні оберегові функції та символізує любов, міцність родинних зв’язків, початок дороги, - йдеться в описі, який підготувала Галина Завіша.

Вишивальниці: Світлана Галущак, Ірина Стукан, Надія Мороз, Галина Переймибіда, Олександра Ситник, Євгенія Войнарська, Тетяна Яциковська, Надія Скоробогата, Наталія Грицишин, Оксана Грицишин, Ірина Сампара, Марія Стухляк, Тетяна Сеник, Тетяна Охрицька, Галина Хартоняк, Галина Жук, Надія Луцишин, Галина Гуменюк, Вікторія  Кривоніс.

Координатор проєкту на Тернопільщині – директор Тернопільського обласного методичного центру народної творчості, голова ради директорів обласних центрів народної творчості Володимир Сушко.

Наукові рекомендації та інформаційна підтримка - Степан Костюк.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео