Орест Сарматський

У Тернополі науковці спростовують комуністичні міфи про українських героїв

konferentsiya-15-16-kvitnya-ternopil (Copy)

Провідні українські, польські та єврейські історики беруть участь у міжнародній конференції «Український визвольний рух періоду Другої світової війни: пам’ять VS пропаганда», що розпочалась у Тернополі.

Про це повідомляє пресслужба міської ради.

Українську історію переписували століттями. Наші вороги прагнули знищити українську націю не лише фізично, але й викрасти нашу історію, сплюндрувати подвиги героїв, знищити самоідентифікацію українців. Їм це не вдалося. І саме зараз, коли на наших східних кордонах ворог гримить зброєю, ми маємо розвіяти комуністичні міфи про Український визвольний рух, звернувся до присутніх міський голова Тернополя Сергій Надал.

За його словами, на жаль, радянська машина пропаганди працювала так довго, що досі політики західних, у тому числі, дружніх до України держав, вірять в історичний фейк, спеціально створений спецслужбами ворога. Проте, настав час розставити крапки. Не на словах, не на рівні розмов у соцмережах, а офіційно і документально.

Долучився до діалогу і Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

Він, зокрема, наголосив, що близько 2000 українців рятували євреїв під час Другої світової війни  і уже є попередня домовленість з мерією Єрусалиму щодо увіковічення пам’яті українських Праведників народів світу, серед яких і учасники українського повстанського руху, у вигляді встановлення стели або пам’ятника.

Під час панельних дискусій, які триватимуть упродовж двох днів науковці обговорять найбільш усталені міфи та стереотипи щодо окремих сторінок історії Українського визвольного руху та його трактування різними політичними силами у минулому та у наш час.

Конференція проходить у форматі пленарних дискусій з онлайн-трансляцією.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео