У Тернополі презентували унікальну книгу, над якою автор працював майже 10 років (фоторепортаж)

Ще у студентські роки історик та дослідник Сергій Волянюк розпочав роботу над унікальною книгою, яку 30 січня представив тернополянам. «Історія воєнної округи УПА «Лисоня» оповідає про становлення однієї із найпотужніших воєнних округів.

Для того, щоб відтворити історію воєнного округу «Лисоня» автору знадобилося близько 10 років. У цьому, за словами Сергія Волянюка, йому допомагала підтримка родини та знання істориків, які ділилися інформацією та допомагали детально відтворити історію та життя воїнів.

- Наша Тернопільщина не мала якісних досліджень про національно-визвольний рух зокрема і про відділи УПА у нашій області. За таку тематику я взявся із двох причин: перша - це та ніша, яку варто заповнити, бо інформації із цієї теми мало; друга -  потрібно віддати шану борцям за волю України, зокрема воякам УПА. Бо саме вони кинули виклик великим системам, для того, щоб спробувати здобути самостійну Українську державу. Вони розуміли, що швидко цього досягнути не вийде.  Але це те, що надихає наступні покоління, - розповідає автор книги Сергій Волянюк.

2
2

Інформацію, яка наповнює книгу, автор збирав із цінних та унікальних документів, що затаїлися в архівах. Один зі складнощів, які постали перед Сергієм, був папір, на якому вояки друкували документи. Для цього вони використовували цигарковий папір, який з роками «самознищується» – розсипається.

- У часи підпілля дістати папір для друкарських машинок було доволі складним завданням. І той папір, який мали, використовували з метою пропаганди: видавали листівки, журнали і публікації. Відповідно усі таємні документи, накази «Лисоні», друкувалися на цигарковому папері в малих кількостях, близько 5-6 примірників. І ті документи, які дійшли до нашого часу, є великою рідкістю та цінністю, - пояснив історик Сергій Волянюк. – Крім того вони не зібрані в одному архіві чи папці, а розкидані. Проте деякі копії вдалося віднайти, - додає автор.

3
3

Створення воєнних округів УПА тривало не один день, це була складна й організована праця багатьох людей, яким була важлива доля країни та які боролися проти системи. Для початку молодики навчалися військової майстерності, стратегії. Усі вони доклали неймовірних зусиль, аби сформувати сильну армію, яка боролася за соборну Україну.

- На Тернопільщині початки УПА слід виводити з Української Народної Самооборони. Все тому, що весною 1943 року на території Брежанщини та Чортківщини, сформувалися відділи, які мали надавати основи військової стрільби. Це було близько 10-15 загонів і у кожному з них близько 30-40 молодиків. Саме вони стали кадровою основою Української Повстанської Армії на Тернопільщині зокрема і нашого округу «Лисоня», - розповідає Сергій Волянюк.

4
4

Окрім того книга розкаже історію того, як творився округ та чому саме таку назву він отримав на Тернопільщині. Записана у книзі історія добровольців, які не бажали коритися тодішній владі та боролися проти її рішень. Також автор розкаже історію та систему нагородження за заслуги, які започаткували у повстанській армії. Це книга про молодь, яка не стахаючись вступала у лави армії, що боролася за незалежність України. Саме вона об’єдналася під синьо-жовтим стягом та прагнула відвоювати самостійність і попри все їй це вдалося.

5
5

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео