Оксана Бучко

У Тернополі резюме замінили вакансії

Go Green Social Media People Pattern

«Вже рік шукаємо робітників. Глухо. Схоже, що оголошення потрібно давати в польську газету», - з іронією написав у Фейсбук-спільноті «Шукаю роботу. Тернопіль» Володимир. Ця група раніше ледве поміщала резюме, тепер вона переповнена вакансіями. Тернопільським роботодавцям стає дедалі важче знайти відповідних працівників. Про причини масового виїзду за кордон на Тернопільщині пише власкор zik.ua.

Перші у черзі на виїзд – жителі сіл. Роботу шукають переважно через водіїв, які їздять у Польщу. До прикладу, це може бути збір печериць, де платять за кілограми. Вдень можна заробити 80-200 злотих. За місяць на грибах заробляли 2-2,5 тисячі злотих (близько 15-18 тисяч гривень).

У середньому українці отримують в Польщі 17 тисяч гривень в місяць, каже менеджер філіалу польської агенції праці. Останнім часом там значно спростили трудове законодавство. Для влаштування на роботу навіть не потрібно спеціальної робочої візи. Достатньо укласти договори з підприємцями та виготовити запрошення на роботу. Відтак, українці можуть їхати за біометричним паспортом і легально працювати там упродовж трьох місяців, скільки дозволяє безвізовий режим.

Проблему недостачі кадрів підтверджують у Тернопільському обласному центрі зайнятості. Станом на 1 травня в області було 3 тисячі вакансій, які не могли задовольнити через відсутність потрібних спеціалістів на обліку.

У той же час є неприємні моменти праці у Польщі. Як от контроль роботи із секундоміром та випадки незрозумілих бійок.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео