Ростислав Фук

У Тернополі суд залишив під вартою підозрюваного у переправленні чоловіків через кордон

Вже перебуваючи у Польщі, чоловік передав підозрюваному 300 доларів США

Колегія суддів розглянула апеляційну скаргу захисника підозрюваного у переправленні чоловіків через кордон щодо обраного запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду.

Разом із тим, підозрюваному призначено 214720 грн застави, що становить 80 розмірів прожиткового мінімуму.

Не погодившись із обраним запобіжним заходом, захисник Олега К. подав апеляційну скаргу, в якій просив ухвалу слідчого судді скасувати та в порядку частини 3 статті 194 КПК України зобов'язати підозрюваного за кожною вимогою прибувати до слідчого, прокурора та суду. Не заперечуючи наявності підозри, адвокат вважав, що ні в клопотанні слідчого, ні в ухвалі слідчого судді не доведено існування ризиків, визначених статтею 177 КПК України, а саме: переховуватися від органів досудового розслідування та суду; незаконно впливати на свідків; вчинити інше кримінальне правопорушення, - йдеться в повідомленні.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, що надійшли на розгляд до Тернопільського апеляційного суду, органом досудового слідства чоловікові повідомлено про підозру за частиною 3 статті 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинені повторно щодо кількох осіб, із корисливих мотивів), частиною 3 статті 28 та частиною 3 статті 362 Кримінального кодексу України (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї, вчинені повторно за попередньою змовою групою осіб).

Так, досудовим слідством встановлено, що у другій декаді вересня 2022 року підозрюваний дізнався від знайомого, що військовозобов’язаний мав намір незаконно виїхати за кордон. Свідомо знаючи про встановлені на період дії воєнного стану правила перетину державного кордону, підозрюваний вирішив посприяти чоловікові виїхати за межі України, оскільки мав ліцензію на право міжнародних перевезень пасажирів. Він вніс відомості до автоматизованої системи, що військовозобов’язаний є водієм його пасажирського мікроавтобуса, щоб перетнути кордон 17 серпня. Вже перебуваючи у Польщі, чоловік передав підозрюваному 300 доларів США. 

Колегія суддів вказала, що, відповідно до практики Європейського суду з прав людини, вимога розумної підозри передбачає наявність доказів, які об'єктивно зв'язують підозрюваного з певним злочином; вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальше розслідування або висунення звинувачення, - йдеться в повідомленні.

З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду скаргу захисника підозрюваного залишила без задоволення, а ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 2 лютого – без змін.

Читайте також: Організовану групу з Тернопільщини підозрюють у незаконному перевезенні військовозобов'язаних за кордон

Фото Тернопільського апеляційного суду

Вибір читачів за тиждень

Відео