Ростислав Фук

У Тернополі судитимуть ексдепутата «Опоблоку» за співпрацю з росіянами

Обвинувачений переховується на тимчасово непідконтрольній українській владі території

Ексдепутата «Опоблоку», який вступив до лав незаконного правоохоронного органу росіян у окупованій Каховці, судитимуть у Тернополі. Про це повідомили у пресслужбі Управління СБУ області.

Встановлено, що після окупації Херсонщини російськими військами ексдепутат Каховської міської ради від забороненої проросійської політичної партії «Опозиційний блок» прийняв пропозицію загарбників та добровільно приєднався до органів окупаційної влади.

У липні 2022 року його призначили на посаду «следователя» у так званій окупаційній «народной милиции» Каховки, а згодом він обійняв посаду «старшего следователя ОМВД рф «Новокаховский» ГУ МВД рф по Херсонской области». Перебуваючи у лавах псевдо правоохоронних органів, зрадник допомагав країні-агресору підтримувати окупаційний режим, а також придушував опір і залякував мирних жителів тимчасово окупованих міст Херсонщини, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці кажуть, він вимагав від керівництва Каховської центральної міської лікарні вести діловодство російською мовою та примушував працівників лікувального закладу до співпраці з окупаційною владою. Також змушував підприємців реєструвати свою діяльність відповідно до вимог російського законодавства і сплачувати «податки» місцевій окупаційній адміністрації.

Наразі СБУ завершила досудове розслідування і направила до суду обвинувальний акт із доказами вини. За порушення частини 7 статті 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Розслідування проводилося за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.

Оскільки обвинувачений переховується від правосуддя на тимчасово непідконтрольній українській владі території, тривають комплексні заходи для його притягнення до фактичної відповідальності за злочини проти нашої держави.

Фото з відкритих джерел та СБУ

Вибір читачів за тиждень

Відео