Ростислав Фук

У Тернополі відкрили центр ментального здоров’я (фото)

Це вже третій такий центр на Тернопільщині

Центр ментального здоров’я відкрили 8 квітня на базі Тернопільського обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань. Про це повідомили у пресслужбі обласної військової адміністрації.

Це вже третій такий центр на Тернопільщині. Крім того, в області функціонують 10 кабінетів ментального здоров’я на базі медзакладів.

В кабінетах ментального здоров’я ведуть пацієнтів з психічними розладами. Сімейні лікарі проходять навчання з ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP. На даний час 586 (78%) сімейних лікарів та 445 (67%) працівників екстреної медичної допомоги пройшли таке навчання. Послуги з ментального здоров’я можна отримати в 52 медзакладах, які уклали договір із НСЗУ.

А в центрах ментального здоров’я працюють мультидисциплінарні команди, до яких входять психіатри, соціальні працівники, реабілітологи. Вони надають психологічну, психіатричну, реабілітаційну та консультативну допомогу. Тут надаватимуть послуги з арттерапії, групові та індивідуальні практики психотерапії.

До слова, у 2023 році сімейними лікарями надано 5 340 послуг особам з ментальними порушеннями.

Фото Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео