Віра Олександрович

У Тернополі всерйоз замислилися, що робити, куди йти і як розвивати (фото)

З проектом рішення «Про затвердження Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 року» вже можна ознайомитися на сайті мерії.

Звісно ж, автор цього документу – начальник Управління стратегічного розвитку міста Юрій Дейнека.

Саме він запропонує депутатам затвердити Стратегічний план розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 р. у такому вигляді (читайте ТУТ). Саме ж управління стратегічного розвитку міста проводитиме щорічний моніторинг реалізації вказаних планів, починаючи із 2020 р.

Відразу попереджаємо: запропонований план складається із 7-ми розділів: від характеристики Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) до системи основних індикаторів оцінки ефективності впровадження Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської територіальної громади до 2029 р.

Там, зокрема, йдеться (цитуємо): «Тернопіль – центр Тернопільської області і Тернопільської міської територіальної громади, створеної 21 листопада 2018 р., до складу якої також входять 8 населених пунктів (Кобзарівська сільська рада (с. Кобзарівка і Вертелка), Курівецька сільська рада, Малашовецька сільська рада (с. Малашівці та Іванківці), Чернихівська сільська рада (с. Чернихів, Глядки і Плесківці)». Якщо вірити наведеним даним, площа громади майже втричі перевищує площу обласного центру, а от людський ресурс від об’єднання в МТГ зріс мінімально.

Автори Стратегічного плану нагадали про різні здобутки Тернополя, у тому числі – про його інвестиційну привабливість.

Не забули у документі й про слабкі сторони нашої МТГ. Серед них: наявність обмежень щодо територіального розвитку громади; недостатньо розвинута транспортна інфраструктура (парковки, велоінфраструктура); транспортне перевантаження окремих мікрорайонів міста; відсутність повноцінно діючого аеропорту; зношеність парку громадського транспорту; відтік трудових ресурсів; відносно низький рівень заробітної плати; диспропорція попиту та потреб на ринку праці до пропозиції з підготовки фахівців вищими навчальними та професійно-технічними закладами; нерозвиненість сільських територій тощо.

Словом, замислитися депутатам дійсно буде над чим. Висловити свої думки закликали і експертів із різних сфер, і навіть місцевих підприємців.

Чи погодяться політики врешті ухвалити цей документ? У цьому ми пересвідчимося незабаром, під час уже 39-ї сесії міської ради. Коли вона відбудеться, поки що не відомо. Однак цікаві питання до цього засідання вже готують (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Фото авторки та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео