Віра Олександрович

У якому напрямку і якими кроками йтиме далі Тернопіль – уже не таємниця (фото)

Перемога_фасад

Рівно 299 пунктів порядку денного встигли розглянути на сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 17 грудня. Причому засідання тривало близько 3-х годин із невеликою перервою на провітрювання залу.

Нагадаємо, на цього дня ухвалили бюджет Тернопільської громади на 2022 рік. Але його не змогли б прийняти, якби перед цим не внесли зміни до кошторису на 2021 рік. «За» це рішення проголосували 34 політики, троє – «утрималися».

Надал
Надал

Також плани на 2022 рік не змогли б втілити без внесення змін до низки міських програм. Що цікаво, ці питання ухвалювали пакетами. І перший – із 4-х пунктів, і другий – із 9-ти пунктів отримали по 34 «за». Причому депутати нічого у залі фактично не обговорювали і запитань до виконавців – теж було мінімум. Впоралася, як то кажуть, на 5 балів і начальниця міського управління економіки, промисловості та праці Тетяна Корчак. Вона представляла проєкт «Програми соціально-економічного розвитку громади на 2022-2024 роки».

- Ця програма – дуже обширний документ, - пояснює міський голова Сергій Надал. – Це, по суті, стратегія розвитку громади. І в ній враховані всі галузеві програми, в тому числі – із витратами на їхню реалізацію.

Така програма, за словами Тетяни Корчак, спрямована на підвищення добробуту населення, вирішення соціальних і соціально-економічних проблем жителів громади, досягнення економічного зростання на основі власного потенціалу, посилення інвестиційної та інноваційної активності, забезпечення належного функціонування інженерно-транспортної та комунальної інфраструктури громади.

Депутати
Депутати

Найцікавішим виявилося те, що, розвиваючи обрані пріоритети, у громаді планують збільшити: - кількість підприємств та інноваційних підприємств, - суму експорту та кількість працюючих у сфері малого підприємництва. Зокрема, обсяги експорту на одну особу до 544,7 проти 300 доларів США, які є станом на зараз; - податкові надходження до бюджету громади від діяльності суб’єктів господарювання до 920 000 грн, порівняно з цьогорічним - 720 000 грн; - чисельність працюючих у 2024 році - до 47 500 осіб; - розвиток крафтових виробництв; - розширення електронних послуг через ЦНАП, у тому числі - 10 послуг для бізнесу. Також планують розвинути комплексні послуги для бізнесу, зокрема, послугу «єПідприємець».

- Щодо інвестицій, то продовжується облаштування індустріального парку «Тернопіль», - додає пані Корчак. - Спільно із Тернопільською обласною радою продовжимо роботу над відновленням аеропорту, будівництвом сонячних електростанцій і, відповідно, залученням приватних партнерів до створення Центру реабілітаційного та відновлювального лікування на базі Тернопільської міської комунальної лікарня №3.

Усі ці заходи, на думку авторів Програми, дозволять збільшити надходження інвестицій на 19,5%, а капітальні інвестиції – на 20%, тобто майже до 6 млрд грн проти 3,8 сьогодні.

777
777

Для розвитку сфери туризму, згідно із Програмою, планують запровадити нові туристичні маршрути, покращити діяльність екскурсоводів. Це дозволить збільшити кількість туристів до 220 тис. осіб, а число екскурсантів - на 10%.

- У сфері житлово-комунальних послуг триватиме реалізація проєктів щодо модернізації тепломереж, водопостачання, установ бюджетної сфери, встановлення засобів обліку у будинках, заміна ліфтів, ремонт внутрішньобудинкових мереж тощо, - продовжує Тетяна Корчак. – Число ОСББ перетне межу 720 одиниць (зараз - 520).

Звісно ж, до планів потрапили: очищення Тернопільського ставу, зменшення підтоплення сільських населених пунктів, збільшення частки направлених на вторинну переробку твердих побутових відходів, створення нових зелених зон, зокрема, парку на перетині вулиць Тарнавського і Київської.

888
888

- Передбачається щорічне встановлення до 100 камер у дворах, а також - щорічне встановлення 50-ти камер у місцях концентрації ДТП, - додає начальниця. – Подбаємо і про розвиток системи відеонагляду за зовнішніми камерами в системі міського відеоспостереження і капітальний ремонт вуличного освітлення, що дозволить знизити рівень злочинності до 8%.

У Тернопільській громаді і надалі надаватимуть соціальну допомогу, підтримку воїнам, які служитимуть за контрактом, розширюватимуть системи надання соціальних і реабілітаційних послуг тощо.

Фото авторки і з трансляції на сторінці Тернопільська міська рада

Вибір читачів за тиждень

Відео