У Збаражі зроблять те, на що давно очікують

Благодійний-фонд-Небесного-воїнства-424x418

Благодійний фонд Пам’яті Небесного воїнства започаткували троє ініціаторів -громадська організація «Наша громадська справа», Збаразька районна організація Товариства Червоного Хреста та Збаразька міська рада. Відповідну угоду керівники даних структур Галина Фоміна, Марія Милян та міський голова Роман Полікровський підписали у День Незалежності України, 24 серпня, у залі засідань міської ради.

Предметом даної угоди є спільна діяльність усіх сторін – підписантів з метою організації робіт із розробки ескізу та встановлення пам’ятника Героям Небесної сотні. Згідно з угодою, розпорядник коштів, тобто ГО «Наша громадська справа» ініціює, організовує та координує збір коштів на організацію творчого конкурсу, відбір та оголошення переможця, розробку проекту кошторису і подальше встановлення і будівельно-монтажні роботи пам’ятника Героям Небесної сотні. Адміністратором фінансових фондів виступатиме РО ТЧХ, при якій відкритий благодійний рахунок для акумулювання коштів – благодійних внесків з різних законних джерел, пише narodne-slovo.

Переможця ескізу пам’ятника визначатиме журі із семи осіб, яке у своєму рішенні буде враховувати думку громадськості.

У документі також передбачено, що адміністратор фінансових фондів повинен щомісячно звітувати про надходження та використання коштів на сторінках районної преси та у соціальних мережах. Контролювати надходження та цільове використання коштів буде спеціально створений комітет із 5 осіб. Угода, серед іншого, передбачає, що після завершення будівництва та встановлення пам’ятника Героям Небесної сотні всі залишки невитрачених коштів залишаться на поточному рахунку для реалізації наступного проекту – пам’ятника воїнам АТО.

Організатори передбачили усі нюанси і обумовили їх в угоді задля того, щоб збір і витрати коштів відбувались максимально прозоро і не викликали ніяких сумнівів у тих, хто побажає внести свій посильний вклад у спільну справу.

– Зведення такого пам’ятника, – відзначила громадський активіст , вчитель історії Марія Багрій, – має стати особистою справою кожного збаражанина. Це наша данина шани, пам’яті і скорботи за тими молодими людьми, перед якими ми у великому боргу. Ми маємо продовжити їхнє життя у цьому витворі і також у своїх щоденних справах. Цей пам’ятник водночас нестиме і великий виховний момент для молодого покоління. Ми усі маємо стати причетними до творення постаменту, який буде символом епохальної події в нашій сучасній історії, символом мужності і героїзму наших земляків.

-Спорудження такого пам’ятника усією громадою, – відзначив міський голова Роман Полікровський, – це велика справа, яка об’єднає усіх збаражан, усіх, хто хоче висловити вдячність загиблим героям, які віддали свої життя за світле майбутнє українського народу. Я радий, що автори даної ідеї знайшли вдалий формат її реалізації.

Підтримав збаражан у даному задумі і присутній на урочистому підписанні угоди народний депутат Михайло Головко, який пообіцяв, що партія ВО «Свобода» також активно долучиться до благородної справи і внесе свій вклад у спорудження пам’ятника.

Скульптор Микола Король, який приїхав із Рівного, висловив прагнення взяти участь у творчому конкурсі і спроектувати пам’ятник нашим землякам- Героям Небесної сотні. –Хочеться, щоб даний пам’ятник став витвором мистецтва,- поділився думками митець,- адже ці герої відкрили нову епоху в історії України, тому підхід до даного проекту має бути дуже серйозний.

-Важливо ще й правильно обрати місце, де стоятиме пам’ятна споруда, – висловив переконання багатьох зацікавлених осіб директор Травневської ЗОШ Василь Оверко.- Адже пам’ятник має бути там, де є молодь, де буде людно. Це має бути місце для натхнення і роздумів.

Ірина СИСКО

Вибір читачів за тиждень

Відео