Орест Сарматський

Україна має стати провідним постачальників горіхів — думка (Агроновини)

2701 (Copy)

Україна має стати основним постачальником горіхоплідних культур у світі. Таку думку висловив голова громадської організації «Горіхівництво Сквирщини» Борис Кухар, передає Kurkul.com. 

«Ми повинні стати провідними постачальниками горіхової продукції на світові ринки. Попит на неї і в середині країни, і за кордоном постійно зростає. Уже сьогодні Китай готовий купувати тисячі тонн горіхів», — наголосив він.

В Україні щороку збирають понад 100 тис. т волоських горіхів. З них дві третини йде на експорт. Але Україна може продавати значно більше, бо основний врожай поки що припадає на приватний сектор. Промислові ж сади через недосконалу законодавчу базу, відсутність централізованої державної допомоги розвиваються повільно.

Горіховоди Сквирщини спільними зусиллями та за сприяння місцевого фермера заклали плодорозсадник, де вирощують кращі сорти дерев провідних селекціонерів країни та зарубіжжя — французьких, молдавських, американських. У пріоритеті волоський горіх. На плантаціях росте також 5 сортів фундука, чорний горіх.

Україна почала імпортувати картоплю з Білорусі

2702 (Copy)
2702 (Copy)

Попри високі ціни на картоплю, попит на неї на українському ринку залишається. Це посприяло початку імпорту картоплі із Білорусі. Про це повідомляє EastFruit. 

Так, на даний момент основні продажі картоплі ведуться в межах 8-12 грн/кг ($0,32-0,47/кг), що в середньому на 20% дорожче, ніж в кінці минулого робочого тижня.

Імпортна продукція надходить у продаж від 8 грн/кг, однак її якість не завжди влаштовує українських покупців.

Вже зараз ціни на картоплю в Україні в середньому у 2,5 раза вище, ніж в середині серпня 2018 р. Тоді відвантаження продукції велися не дорожче 5 грн/кг. При цьому, з огляду на активні темпи збуту картоплі, багато українських фермерів заявляють про свій намір вже наступного тижня зробити чергові спроби підвищити ціни в даному сегменті.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео